Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

София е най – опасният град в Европа

пешеходна пътека

Последните статистически данни доказаха, че нашата столица София е най – опасният град в Европа, поне що се отнася до пешеходците. Според проучване, пешеходците пострадват при всяка трета катастрофа тук, а смъртните случаи са точно два пъти повече, сравнено с останалите държави от ЕС.

Фактите сочат, че именно в София измират най – много пешеходци, които волно или неволно са станали участници в пътно – транспортни произшествия. Средната цифра за Европа показва, че в катастрофите загиват средно около 24 % от пешеходците, докато у нас съотношението е 1:1, или 50 % от тях.

Катастрофа

Най – странното в цялата работа обаче е, че въпреки тези смразяващи кръвта данни, обстановката в България като цяло се подобрява. По мнението на комисар Алекси Стратиев, в последните години се наблюдава продължаваща тенденция за намаляване броя на жертвите и пострадалите.

Една от основните причини за високия процент катастрофи е факта, че водачите на МПС просто не пускат пешеходците да пресекат, независимо дали са на пешеходна пътека или светофар. В редки случаи все пак предимство се дава на майки с деца и млади жени. В числото на немарливите шофьори влизат и тези от градския транспорт, които също масово не спазват разпоредбите от правилника за движение.

Експеримент показва, че от 165 коли, едва 45 са дали предимство на пешеходците, стъпили върху пътека „зебра”. Другите 120 обаче са натиснали газта, за да преминат по – бързо, без да се съобразяват с нищо.

Експерти са категорични, че причината за неспирането на водачите е ниската култура и отвратителните маниери. На второ място е движението с превишена и несъобразена скорост, което затруднява спирането на пешеходна пътека.

Съвсем естествено можем да се запитаме защо полицията бездейства, въпреки че отлично знае какво е поведението на българските водачи. Безхаберие се наблюдава доста често и в държавните и общински служби, които имат за задача да урегулират движението.

Виж видео с катастрофи от София:

http://www.youtube.com/watch?v=zuhRiuhYwKo

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *