Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Следовател Станелия Караджова: Пипнахме единия от атентаторите в Бургас

Следовател Станелия Караджова

Следовател Станелия Караджова

Часове след изказването прокуратурата започна разследване срещу Караджова

Полицията категорично е установила самоличността на единия от атентаторите, участвали в кръвопролитния терористичен акт на летището в Бургас. Детективите от нашите и чужди служби са успели да разберат кой е той и в момента е обявен за международно издирване. Това заяви шефката на Следствен отдел в бургаското подразделение на вътрешното министерство Станелия Караджова.

Тя допълни, че терористът за последните шест години не е пребивавал в родината си, но не пожела да разкрие от коя държава е. Следователката каза само, че косвените улики срещу него са повече от достатъчни и тук е пребивавал под името Жак Филип Мартен, както и за още един помагач, легитимирал се като Ралф Уилям Рико.

Атентатът в Бургас

Атентатът в Бургас

Според последните сведения, по всяка вероятност атентатът в Бургас е бил организиран от трима души. Органите разполагат със сведения за още един, но върху неговата самоличност и съпричастност към трагедията все още се работи на оперативно ниво.

Следовател Караджова е убедена, че ако помагачът бъде разкрит и заловен, то това в кратки срокове ще доведе до установяване на физическия и истински извършител на бомбения атентат в Бургас. Според данните от експертизите вече със сигурност се знае, че бомбите са били наредени върху тялото на атентатора, а не в рейса с израелците. Все още се предполага, че камикадзето не е имал истинско намерение да се самоубие, а това се доказва от спокойното му поведение преди взрива.

По отношение на това как е задействано взривното устройство, все още се работи по две основни версии. Според първата, камикадзето без да иска е натиснал копчето за задействане на убийствения механизъм. Според втората, бомбите са взривени от друго лице, което по всяка вероятност е било в района на летище Бургас.

С помощта на експертиза е установено също така, че терористът се е движил, а не е стоял на едно място, в момента на взривяването. Допуска се, че е опитвал да се отдалечи от опасността и това подкрепя хипотезата, че самият той не е знаел какво и кога ще се случи. Ако се наложи, разследването ще продължи и след 18 януари т. г.

Няколко часа след изявлението на Станелия Караджова за напредъка на работата по първия самоубийствен терористичен акт у нас стана ясно, че срещу нея е започнала проверка за разгласяване на оперативни данни. Работата на следователката ще бъде гледана под лупа по разпореждане на Инспектората към Върховната касационна прокуратура. Единствен ген. секът на вътрешно Калин Георгиев коментира пред медиите, че разгласяването на каквото и да било по тази тема е изключително опасно.

Виж видео: 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Следовател Станелия Караджова: Пипнахме единия от атентаторите в Бургас

  1. jhhhllk Отговор

    04.01.2013 в 18:53

    Курво за мадурите ли го хванахте ,а връзкарска скапана измет долнопробна !

  2. ufufufuf Отговор

    05.01.2013 в 16:49

    „Следствен отдел в бургаското подразделение на вътрешното министерство“ – като се имате за големи журналисти би трябвало да знаете, че в МВР НЯМА следствен отдел. Следствените отдели са към Окръжните прокуратури – елементарна обща култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *