Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

След 50 години ще сме 5 милиона, половината – цигани и турци – с видео

klasРасте неграмотно поколение, което след десет години, ще навлезе в работоспособна възраст. Повечето са малки ромчета, които вече би трябвало да ходят на училище. Това сочат данни на Световната банка, представени у нас.

Всяка година се увеличава броят на децата, които прекъсват завинаги образованието си, преди да са завършили гимназия – 20 000 на година не влизат изобщо в класната стая или спират да ходят на училище. Основен проблем, според докладът на Световната банка, е закриването на учебни заведения в малките населени места. Единственият изход, по мнение на

Вместо ученици - клошари!

Вместо ученици – клошари!

експертите, е незабавна инвестиция в образованието на малцинствата.

В следващите 50 години, населението на страната рязко ще намалее с близо 30% , като прогнозите са да се стопим до 5,5 млн. души. По- голямата част, от които – хора в пенсионна възраст. Така, малцинствата ще имат ключова роля в развитието на икономиката – това изисква спешни мерки за образоването им.

Докладът съветва министерството на образованието да преосмисли

Прекалено малко ромчета в класните стаи

Прекалено малко ромчета в класните стаи

затварянето на малките учебни заведения. Дори да не предлагат високо ниво на обучение, ромите имат шанс да получат знания и да вземат диплома.

Основна грешка на просветното ни ведомство, е било неправилното разпределение на парите, отпуснати от държавата. Въпреки увеличението на средствата, резултати така и не са постигнати. По- голямата част от парите за образование, са отишли за заплати на учителите, но не се вдигнало нивото на обучението. Смяната на формите за външно оценяване всяка година, също са безрезултатни – не допринасят за откриване на слабите звена в системата. Докладът на Световната банка посочва, че у нас броят на преподавателите е доста по- голям, отколкото в западните държави – разходите са по- големи, а качеството на образованието – с плачевни резултати.

Неграмотността се шири дори сред децата, които завършват гимназия. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *