Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

След 50 г. България остава без села – видео

200 села- призраци има в момента

200 села- призраци има в момента

След 50 години българските села ще изчезнат. В момента у нас има 200 села- признаци, които съществуват единствено на картата. Други 500 са на път да споделят съдбата им, тъй като населението им варира между 10- 20 души. Най- безлюдният регион у нас, а и в цяла Европа, е Северозападна България. Това показва проучване на БАН.

Тенденцията с опустяването на селата започва още по времето на комунизма. Сега обаче процесите се развиват по- бързо. Едва 20% от населението на

Държавата обърна гръб на българското село

Държавата обърна гръб на българското село

страната живее на село, като след 50 години ще се стопи до нула. Основни причини за обезлюдяването на селските райони е липсата на инфраструктура, медицинско обслужване, училища.

Селата се разделят в три групи, според перспективите си за развитие. В първата влизат 700- 800 села, които имат отлични възможности, в следващата – 1500 села с добри възможности, а третата – всички останали, които нямат бъдеще. Под възможности за развитие се разбира – селски туризъм, селско стопанство и други дейности.

В повечето села няма лекари

В повечето села няма лекари

Липсата на национална стратегия и неспазването на европейската програма за развитие на селските райони, са в основата на трагедията, която вече сполетя българското село. За 20 г. държавата така и не обърна поглед към по- малките населени места и възможностите, които можеха да се оползотворят.

Най- тежко е положението в Северозападна България. Има райони, които на 80% вече са безлюдни, като  Трън, Годеч, Макреш и др.
Как умират българските села. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *