Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Скандалното дело „Борилски“ завърши след 10 години с нищожни присъди – с видео

boriskiСкандалното дело за убийството на студента Мартин Борилски прюкличи с незадоволителни присъди на престъпниците – 19 г. за Георги Желязков и 17 г. за Стоян Стоичков- Барона, както и 120 000 кръвнина. Това е окончателното наказание за убийците на 19- годишният студент в Париж.

Семейството на Мартин Борилски е крайно недоволно от решението на съда – пледираха за доживотен затвор. Обвиняемите така и не се признаха за виновни.

Мартин Борилски беше убит в квартирата си в Париж през 2000 г. Съдебните медици

Георги Желязков и Стоян Стоичков

Георги Желязков и Стоян Стоичков

установили 95 прободни рани по тялото на жертвата. Лицето е размазано с гиричка, която стои до леглото. В апартамента на студента са открити окървавени панталони, които по- късно става ясно, че са на убийците. Френските власти провеждат задълбочено разследване и стигат до Георги Желязков и Стоян Стоичков. Чрез ДНК- анализ е открит биологичен материал по жертвата от двамата българи. Българският съд получава документите за престъплението от френската полиция.

Георги Желязков е син на бивш следовател и понастоящем доста влиятелен адвокат.

Протест за справедливо наказание на убийците

Протест за справедливо наказание на убийците

Двете оправдателни присъди, които получават убийците, скандализират Франция и там започва паралелно дело. Френските власти са възмутени, че вместо българските им колеги да помагат, още повече пречат.

Въпреки че не се признават за виновни, поведението на Георги Желязков и Стоян Стоичков сочи точно обратното. Желязков прави опит да избяга от разпит на френските следователи, които дошли в България за доизясняване на фактите. На 3 февруари 2009, след като чуват присъда от 17 и 19 г. затвора, произнесена в Търново, обвиняемите изчезват за две седмици. Не могат да избягат обаче зад граница, тъй като Франция издава международна заповед за ареста им.

Благодарение на натискът от Франция върху съдебната ни власт, в крайна сметка убийците получиха присъди, макар и нищожни за извършеното зверство.

Общо 36 години за двамата убийци на Мартин Борилски. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *