Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Скандал! Попове въртят далавери с мощи на светци

Свещеници  продават мощи на светци и мъченици или ги дават под наем срещу заплащане. Много често, ако храмът има нужда от средства за ремонти работи, се прибягва до търговия със свещените кости.

Друга практикта на родните свещеници  е отдаването под наем на мощи от една църква на друга. „Гостуването“ на свещеници останки се превръща в събитие за миряните и ги привлича в храма, което, разбира се, носи доста постъпления. Даренията, събрани от поклонниците пред мощите, се поделят между двете църкви.

Според православния канон, ако някой иска да изгради храм, трябва да притежава мощи на светци или мъченици. Заинтересованата страна търси свещените кости от други църкви, които да се съгласят да продават.

Отец Силвестър от сливенския храм „Свети Димитър“, откъдето бяха откраднати част от мощите на Йоан Предтеча, признава, че също

Отец Силвестър признава, че е купувал мощи

е купувал свещени останки. Духовникът разказва, че веднъж броил 1000 лева за мощите на шестима светци на монах. Отецът признава, че не би се замислил да го направи отново.

Макар и рядко, храмове прибягват до продажба на свети мощи, за да набавят средства за издръжката му. Подобна търговия с останки на светци е забранена от църковния канон, но божите служители си намират оправдание да го правят.

Преди седмици страната беше потресена от наглата кражба на мощите на Йоан Предтеча от сливенския храм „Свети Димитър“. Според техния откривател проф. Попконстантинов, светите костици са задигнати с помощта на вътрешен човек. Мощите не са били охранявани за първи път, въпреки че златният реликварий, в който се държат, изкушава бандитите. Според проф. Божидар Димитров, откраднатите мощи вече са в нечия частна колекция у нас или на Запад.

Мощите привличат повече миряни в църквата. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *