Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Краси Ранков от „Стъклен дом“ бил ДС доносник

Ченгето в сериала „Стъклен дом“ всъщност играело себе си, стана ясно днес. Красимир Ранков бил агент на Шесто управление и доносничел за колегите си, а псевдонимът му бил Николов.

Той дебнел в кафетата и ресторанта на културните дейци, а после съобщавал на когото трябва кой какво мисли за властта, кой е против нея и какви са настроенията сред актьорите. Ранков не може да направи такова нещо, коментирха веднага колегите му излезлия днес списък на доносниците сред културтрегерите. Според тях тогава било задължително да се вербуват хора на високи постове. Особено в тези среди, които се считали за бунтарски.

 По същия начин бил хванат в капан и Георги Първанов и други съвременни политици, които тогава са играели рола в културата и науката. Доколко са казвали истината пред ченгетата и доколко са я премълчава, или пък само са отбивали номера никой за никого не може да каже. Доносник ли е бил Ранков, или само е фигурирал в списъците на Държавна сигурност, историята ще запази мълчание.

Стига с тия досиета! – изреваха пък в социалната мрежа. Мине не мине време и властите подхвърлят няколко имена в публичното пространство, за да отклоняват вниманието на хората от истинските проблеми. 22 години са достатъчно време. Досиетата или трябва да се заключат завинаги, или да се изкарат всички имена наведнъж, пледират възмутени българи. Сред изнесените днес имена на културни дейци, бивши агенти на ДС са и Вера Ганчева, шефка на Националната библиотека, кинокритиците Атанас Свиленов и Александър Грозев и езиковеда Владко Мурадов.

Краси Ранков в „Стъклен дом“. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *