Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Скандал! Държавата платила 5 пъти по – скъпо за здравни карти

Нели Нешева – Мис Бонус

Нова далавера на Мис Бонус – Нели Нешева лъсна след проведено разследване за действията й като ръководител на здравната каса. При обявяване на обществена поръчка за изработка на европейски здравни карти, симпатичната дама наема фирма, която оферира с 500 % по – висока цена от най – евтиното предложение. 

Пет пъти по – скъпо е платила държавата за изработването на европейски здравни карти, стана ясно след проверка по действията на скандалната Мис Бонус – Нели Нешева, която бе уволнена от шефското място на здравната каса през февруари. След провеждане на търга по обществената поръчка, с нейно решение е отстранена фирмата предложила най – добра цена, а договорът е подписан с печатница, дала с 500 % по – скъпа оферта.

Конкретните факти посочват, че за изпълнител на поръчката е определена печатна къща „Джей поинт”, които оферирали цена за изработка от 2. 40 лева за брой. От търга е отстранена фирма „КИМ 2000 ДЕМАКС”, които излезли с предложение от 0. 46 лева.

Прословутото картонче Европейска здравна карта

Странностите около държавната поръчка обаче не свършват дотук. Въведените нови здравни карти нямат защитен чип или магнитна лента, изображение с лика на притежателя, нямат дори и подпис.

Според специалисти по графичен дизайн, подобна карта може да се изработи с най – обикновен лазерен принтер от среден клас и евтина машина за ламиниране. По тяхно мнение, реалната себестойност на единична бройка от този артикул е около 15 стотинки, като тази цена обаче не включва законната търговска печалба.

За сравнение, банковите карти у нас се изработват на цена от около 2 лева. При тях обаче се имплантират не само чип и магнитна лента, но и холограмна защита, която сама по себе си е достатъчно скъпа.

До миналата година европейските здравни карти съдържаха обработена срещу фалшифициране снимка и дигитален подпис на осигурения, а изработката им струваше по 2. 24 лева, припомниха хора от НЗОК.

Мътната история с избор на нов изпълнител стартира през януари миналата година. Тогава Мис Бонус обявява процедура по откриване на обществената поръчка. Оферти подават три печатници, но процедурата е стопирана, защото само един от участниците в наддаването отговаря на изискванията. Поръчката е обявена повторно през май месец, а в началото на август е обявен победителят „Джи поинт”. Според длъжностни лица мотивите за отстраняването на фирмата предложила най – добра оферта са най – меко казано несериозни.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=BcNa_zw72II

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *