Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Симеон Дянков подаде оставка

Премиерът го изрита брутално, слага Томислав Дончев на неговото място

Симеон Дянков подаде оставка

Симеон Дянков подаде оставка

Финансовият министър Симеон Дянков е подал оставка. По неофициални сведения, причина за това е разправия с министър – председателят Бойко Борисов, който го нахокал заради забавените пари за земеделските производители. Източници от кабинета посочват, че напрежението между премиера и неговия заместник ескалира още миналата седмица, след като земеделците обявиха намерението си да протестират.

Симеон Дянков тогава се оправда, че моментните възможности на държавната хазна са такива и парите за производителите не могат да бъдат приведени по – рано от края на март или началото на април. Борисов обаче се запъна и обеща, че всички ще си получат средствата до 22 февруари.

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Запознати със ситуацията разкриват, че ще има още много промени в кабинета. Причина за това са протестите на населението срещу монополите на ЕРП-тата, които изнервили Бойко Борисов до краен предел. Типично по български ще бъдат хвърлени много усилия да се заменят старите кадри с нови, вместо да се потърси удачно и истинско решение на проблемите. В случая според народното мнение, това е мигновеното отстраняване на енергоразпределителните дружества.

Позициите на Симеон Дянков са разклатени и по още един повод. Това е отказът на финансовият министър да ратифицира проект на МВФ за преразпределение на квотите, който бе приет в края на 2010 година. Според него България трябва да внесе 160 милиона лева, които по принцип вече са заложени в бюджета. Именно обявената от Дянков позиция създаде сериозни проблеми на Бойко Борисов, който трябвало да се обяснява пред Жозе Барзоу защо ние сме единствените, които се дърпат. В крайна сметка Борисов потуши пожара, като изпрати писмо със своя подпис, присъединяващ България към новия договор.

По последни сведения, на мястото на Дянков ще застъпи Томислав Дончев, а за вицепремиер ще бъде назначена Лиляна Павлова. Основните мотиви са недоволството на хората от ниските доходи, „влошената комуникация” с Брюксел, което води до забавяне на паричните потоци от Европа у нас.

В интерес на истината отстраняването на Симеон Дянков е доста хитър политически ход, разкриват специалисти. Защото огромна част от масата обвинява именно него в некадърно управление на държавните финанси и оставката му би върнала в известна степен доверието в кабинета Борисов. Мнозина обаче искат Дянков да бъде върнат у нас (в момента той е в САЩ) и да бъде съден заради „цялата му дейност”.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *