Симеон Дянков направил Ваньо Танов милионер

0

Раздавал тлъсти бонуси, докато категорично отказваше да вдигне заплати и пенсии на обикновените хора

Бившият директор на Агенция „Митници“ генерал Ваньо Танов е станал милионер, при това абсолютно законно покрай апетитната държавна служба, която заемаше близо 4 години. Това разкриха висши служители на митниците.

Симеон Дянков и Ирина

Оказало се, че от август 2009 г, когато известният като „Ало, Ваньо“ генерал става директор на ключовата приходна агенция, до лятото на миналата година, когато с триста зора най-накрая беше разкаран оттам, е лапнал сума около 1,5 млн. лева от заплати, болнични, командировки и от така нареченото ДМС – допълнително материално стимулиране.

Като всеки държавен служител и Танов е имал право на въпросната финансова благинка. Тя се дава като бонус над заплатата за добре свършена работа на всяко тримесечие. Разликата е, че ако за редовия чиновник размерът на демесето е около 300-400 лева, то при генерала цифрите били с доста повече нули отзад, кълнат се източниците.

Още по-скандалното в случая било, че стойността на възнагражденията е била определяна от прекия шеф на Танов, министъра на финансите Симеон Дянков. Българският Брад Пит, който не намери за удачно да увеличи и с един лев мизерните пари на българските пенсионери, щедро е раздавал държавни пачки на определени висши служители, като № 1 в списъка е бил именно Ваньо Танов. Казват, че Дянков бързо се сработил с него и всеки ден се чувал по 2-3 пъти с генерала.

Според редови митничари Танов е най-наглият шеф на митниците в съвременната им история. Никой досега не си е позволявал да лапа толкова много парични бонуси без капка срам. На всичко отгоре при последното даване на банкнотите седмица преди Дянков да подаде оставка, бившият шеф на Агенция „Митници“, негова много близка колежка директор на ключов отдел и още една служителка са гушнали общо 45 000 лв. държавни пари над заплатата.

Важна подробност в този случай е, че едната от измазалите е жена, за която в цялата агенция се говореше, че е негова любовница. Другата дама пък е била най-близката приятелка на шафрантията. Около любовните си трепети Ваньо Танов може да бъде разследван от прокуратурата. Близката до сърцето му служителка с първо име Елена е била година и половина изпълняващ длъжността главен секретар на агенцията, което е грубо нарушение на закона. Изпълняващ длъжност дадено лице може да бъде само 6 месеца, като веднага след това трябва да бъде обявен конкурс за длъжността му. Въпреки това палавата дама изкарала цяла година над допустимото. Заплатата на главния секретар на ведомството е 3000 лв. и простата сметка показва, че любовницата е гушнала 36 000 лв. абсолютно незаконно.

Редовно през уикендите Ваньо и Елена отпрашвали към вилата му в природния парк „Русенски Лом“ с държавен автомобил с държавно гориво, където освен приятните емоционални неща плетели схеми как повече пари да вземат. Танов обаче най ще бере ядове с прокуратурата покрай друга ведомствена афера, която буквално вони на корупция.

През 2010 г. генералът сключва договор с фирма, която ще прави един куп тестове – за психологическа пригодност, за лоялност и за интелигентност. Идеята беше чрез въпросниците да отпаднат всички корумпирани инспектори.

„Всеки настоящ служител, а и такъв, който кандидатства за работа при нас, трябва да отговори на 120 въпроса, които се подават от сървър в Италия, до който никой няма достъп. Тестът е разработен от английските разузнавателни служби и ако човек е лъжец, няма как да го премине“, хвалеше се гордо Танов.

Всичко много хубаво, но се оказало, че цялата система с тестовете е обикновена шмекерия с цел да се източи държавна пара. Първо, никъде в Закона за държавния служител не фигурира изискването да се държат такива препитвания. Второ – пълна мъгла царяла и при оценяването на отговора. Резултатите от тестовете не се слагали към кадровите досиета на служителите, а моментално се унищожавали. А и по-голямата част от въпросите били направо малоумни. Например във въпросника имало питане „Бягали ли сте от училище?“. Тук верният отговор трябвало да е категорично „да“ иначе системата вадила резултат, че лъжете. Имало е случаи на уволнен служител, защото вината му е била, че никога не се е чупил от клас. Апропо, всички махнати митничари, които не са издържали теста за лоялност, към днешна дата са осъдили Агенция „Митници“ на по 10 000 лв. и са върнати обратно в системата. Трето – тестовете имали толкова общо с английските разузнавателни служби, колкото Ваньо Танов не е говорил с Бойко Борисов по мегаскандала „Ало, Ваньо“.

Оказало се, че фирмата собственик на прочутия сървър в Италия и автор на въпросите е регистрирана съвсем случайно няколко седмици преди да подпише тлъстия договор с Агенция „Митници“. Тя е била създадена от бивши служители на МВР, за които се говори, че са били приближени на Румен Петков и уволнени заради корупция. От приходната агенция изплащат на „английските разузнавачи“ близо 500 000 лева за абсолютно незаконните им услуги. Казват, че половината от парите се връщали под формата на рушвет към ръководството на митниците. От прокуратурата са поискали всички документи за скандалната сделка и се очаква в най-скоро време на Ваньо Танов да бъде повдигнато обвинение.

http://www.youtube.com/watch?v=AlIu_WMiMwU

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *