Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Държавата си прибира Пловдивския панаир от олигарха Гергов!

Георги Гергов

Георги Гергов

Работна група към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се заема със „завземането“ на Международен панаир-Пловдив от бизнесмена-олигарх  Георги Гергов, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На въпрос за собствеността на държавата в Международния панаир-Пловдив министър Трайков заяви, че това е един от въпросите, по които в момента се работи. Трябва да се изясни точно какво и защо е ставало, това е една от най-странните сделки в последните години, коментира министърът. По думите му в момента държавата няма мажоритарно участие и от дружеството дори отказват да предоставят информацията, която им се изисква, предаде БТА.
Близкият до БСП олигарх Гергов е мажоритарен собственик в дружеството чрез свързани фирми с дял от почти 51%, въпреки че Панаирът е в забранителния списък за приватизация и парламентът не е давал санкция за промяна на това положение, съобщава Медиапул.
„Това е една от „работните ни площадки“ в министерството. Изключително важно е да се изясни точно какво и защо е ставало“, каза Трайков и допълни: „Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството“. Работната група в МИЕТ се оглавява от зам.-министър Евгени Ангелов, а

Пловдивски панаир

Пловдивски панаир

повече информация по случая Трайков обеща да даде следващия вторник на редовната си пресконференция. „Странната“ сделка се извърши през годините по класическата схема – влизане в дружеството чрез смесена общинско-частна фирма в рамките на миноритарния общински дял от 49%, увеличение на капитала на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая изкупуване на дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции.
Наскоро стана ясно, че Гергов готви нова промяна в акционерната структура на Международен панаир-Пловдив и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс „Слънчев ден“. Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на Панаира. Ако сделката се осъществи, Гергов ще намали дела си в Панаира и ще пусне в него нов акционер. По непотвърдена информация зад предполагаемия купувач на „Слънчев ден“ стои шефът на „Лукойл България“ и считан за един от най-богатите българи Валентин Златев, коментира Медиапул.
“Ако държавата иска да увеличи дела си в Международен панаир-Пловдив, да купи акции от реститутите, вместо да се занимава с проверки”, така нагло Георги Гергов коментира изявленията на министър Трайков, че работна група проверява как се е променила собствеността, предаде Бгнес. Той припомня, че публично-частното партньорство в Панаира е проверено от ДАНС, прокуратурата и МВР, но нарушения не са открити.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *