Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Шок: Още 200 хил. младежи напускат България до 3 месеца

безработни младиСпоред последната официална и стресираща статистика нови 200 хиляди млади българи ще напуснат страната ни до 3 месеца. Половината от тях мислят да напуснат завинаги родината – мащеха България. Други около 100 хиляди заминават „спешно“ да учат или кампанийно да работят в чужбина. И това са главно образовани българи, които на пазарите на труда в Европа могат да получат по-висока реализация – като лекари и медицински сестри, да не говорим за компютърните специалисти.
Тази тревожна статистика е доста стряскаща след изтеклия потенциал от 1.5 милиона млади и образовани българи през изминалите години на прехода. Няма какво да се правим на изненадани – България наистина е изпомпана откъм интелектуален потенциал и свежа кръв. В държава, която е бедна откъм суровини, хората саа единственият капитал. И той не биваше да се губи по никакъв начин.
Емиграцията има и реални измерения – страната ни е ощетена сериозно, защото е инвестирала в образованието на тези, които се реализират в полза на други икономики.
Това се отнася за почти всички браншове в България. Отгледали сме през годините много и добри специалисти, в които реално е безработни образованиеинвестирано и в случая е разпиляно голямо количество ресурс, и то от данъците на българите. При подобно мащабно инвестиране в образование и съответно изтичане на мозъци, България е обречена, коментира за skandalno.net западен дипломат, с преки ангажименти и наблюдения върху образователната ни система. А освен бедна, България ще се превърне и в обезлюдена страна, където за младите няма ясни перспективи. И днес, преди да гръмне шампанското на абитуриентите и преди да сме запели: Върви народе възродени…, нека погледнем обраслата и бедна българска пътека към днешния свят! Светът на 21-ви век.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Шок: Още 200 хил. младежи напускат България до 3 месеца

  1. Анти-патриот Отговор

    01.10.2016 в 12:36

    Малко са…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *