Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Шок! Литър бензин става 30 лева!

Петролът като основна суровина, на която се крепи световната икономика, е изчерпан. През последните десетилетия не са открити нови находища, а добивът става все по – труден и скъп. Така че съвсем закономерно цените на бензина главоломно ще растат с всяка година, а придвижването с автомобил се превръща в лукс.

Ако сега цените на горивата у нас приближават 3 лева, то след няколко години ще плащаме и по 30 лева за литър, коментира проф. Боян Дуранкев от УНСС. България не е държава със собствени находища на петрол, така че сме напълно зависими от тенденциите на световния пазар.

Целият транспорт, основаващ се на петролни горива, трябва да започне да се преориентира към алтернативни източници. Развитите страни вече усилено пренастройват икономиките си към новите реалности. Строят се жилищни

Петролните находища са изчерпани

сгради, които не хабят енергия. В Япония и Китай пък залагат на изграждането на жп линии. В този смисъл, строежите на магистрали у нас като идея е морално остаряла и няма да има смисъл от тях. Карането на автомобили на петролни горива се превръща в лукс, а пък летенето със самолет ще е достъпно само за най – богатите хора на земята.

Консуматорското общество трябва да свикне с мисълта, че в близкото бъдеще ще трябва да се съобразява с реалните си възможности. В Западна Европа населението лека – полека свиква с идеята. Почти никой вече не пътува с празен автомобил, което за българите изглежда все още неприемливо. Държавата няма да може да се намесва в определянето на крайните цени на горивата, така че не може да се разчита на което и да е правителство да им влияе.

Краят на петролната ера. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Шок! Литър бензин става 30 лева!

  1. boiste Отговор

    17.04.2012 в 17:06

    Разменили сте местата на „н“ и „к“ във фамилията на професора, освен ако не е имал предвид след няколко десетки години! Сега ни плашат с цените на бензина заради магистралите, после с цената на тока заради железниците! Това с тока вече го правят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *