Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Шок и ужас! Измъчват пенсионери в нелегален старчески дом

Незаконният старчески дом – хотел във Врачанско

Нелегален дом за стари хора с ужасяващи условия на живот беше разкрит във Врачанския Балкан. Учреждението не разполага с никакви документи, както и хотела, в който се помещава. Въпреки това старческият дом съществува от 2 години.

Хотел „Тева” се рекламира в интернет като прекрасно място за възрастни хора, където срещу 500 лева на месец им се осигурява комфорт и спокойни старини. Когато зам.- кметът на Враца Светозар Луканов и социалните успели да влязат вътре, заварили протресаваща картина на ужаса, която може да се сравни само с концлагер. Открили в дома двама зъзнещи от студ възрастни мъже, затънали в нечистотии, а дневната им дажба от храна представлявала – комат твърд хляб и вода. Нямало никакъв персонал, нито медицински лица.

Няколко дни преди да разкрият какво се случва зад стените на незаконния хотел „Тева”, зам.- кметът получава сигнал за бедстващи възрастни хора в дома. Луканов свиква спешно екип от социални и медицински служители и тръгва към труднодостъпния хотел. Пътят до него обаче е затрупан и няма как да се доберат до сградата. Луканов се обажда на собственика Валери Йорданов и го пита дали има някого в дома, но той му отговаря, че е празен.

Държава и институции захвърлят самотни старци на произвола

Два дни по- късно, зам. – кметът отново получава сигнал за хотел „Тева” . Този път с него тръгват полицаи, както и собственика Валери Йорданов. Съдържателят на старческия дом явно се надявал, че снежните преспи отново ще попречат на зам.- кмета да се добере до хотела. Когато обаче заедно с полицаите започнали да разчистват сами пътя, признал, че в старческия дом има двама души.

Още от вратата на мнимия старческия дом лъхнала силна миризма на нечистотии. Единият от обитателите на дома бил старец на 90 години. Дядото бил завит само с едно одеяло, целият бил изцапан с екскременти, а на масичка до леглото му имало комат мухлясал хляб и чаша вода. Другият живущ в хотел „Тева” бил възрастен мъж, който видимо имал психическо разстройство. От брътвежите му обаче зам.- кметът разбрал, че когато идвали на проверка преди два дни, собственикът заключил двамата старци в мазето.

Това обаче не е първата спасителна акция на обитатели на старческия дом в „Тева”. Преди половин година социални работници открили трима възрастни души. И тогава старците били захвърлени на произвола, без да се полагат за тях никакви грижи. Тогава станало ясно, че домът няма никакви документи, а сградата на хотела също е незаконна. Защо обаче не са били взети мерки още тогава, а собственикът не е бил задържан – не е ясно.

Още за нелегалния старчески дом във Враца. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *