Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Шефката на лудницата в Курило: Настойници се домогват до имотите на болните

д-р ГълъбоваКатегорично настоявам да има общонационален регистър на хората с тежки психични заболявания, заяви пред Карбовски директно шефката на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Такъв регистър имаше преди години, но бе махнат, тъй като според някои нарушавал човешките права на болните.

Според мен не можеш да нарушиш правата на един опасен шизофреник, когато го сложиш в регистър и следиш състоянието му. Напротив. Оставяйки го без лечение и без помощ, нарушаваш правата на жертвите му. Защото някои от нашите болни са убийци. Те не съзнават какво вършат, не носят наказателна отговорност, но все пак къде отиват правата на евентуалните им жертви? Някои се страхуват, че след лечение на депресия или невроза, ще попаднат в регистъра. Няма страшно. Там влизат само тежките и опасни за другите диагнози – шизофрения, биполярни разстройства, органични психози и още няколко болести. Депресиите и неврозите са обичайни, често срещани и лечими състояния и никой не ги вписва никъде.

В нейната болница в момента се лекуват поне 6 убийци, а тя не знае колко още от пациентите й ще извършат престъпления, като излязат навън. лудиПо правило те трябва да имат настойници. Ако тези настойници са родителите, те си вършат работата, съвестни са, дават навреме хапчетата на болните и ги поддържат в сравнително добро състояние. За съжаление обаче настойници на някои болни стават техни роднини, близки, че дори и съседи. Те не се интересуват от пациента, не ги е грижа пие ли си лекарствата, не му помагат да поддържа хигиена, да се храни редовно, не се интересуват, че е отишъл в кръчмата, а после е взел ножа и е заклал някого. Те не носят никаква юридическа отговорност, не получават заплати за настойничеството, но…след смъртта на болния получават имота му. Самата аз съм ужасена от тази практика и искам тя да бъде облечена в някакви правила и да има контрол над настойниците. Ако те не се справят със задълженията си, настойничеството да им се отнема и да се дава на друг. Защото техните действия са обикновена алчност, която никой не наказва.

Д-р Гълъбова обясни, че всеки един на сто души има някаква форма на шизофрения и държавата най-после трябва да вземе мерки. Да се намерят пари за реформи в психиатричните грижи, да се направят домове за безпомощните, а за по-здравите да се открият дневни центрове, където те ще работят и ще се занимават с различни неща под надзора на специалисти. Иначе сега те са на улицата и никой не може да предвиди кога и какво ще направят. И никой не носи отговорност, което вече е страшно.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Шефката на лудницата в Курило: Настойници се домогват до имотите на болните

  1. Лилия Костова Отговор

    26.01.2013 в 22:07

    Напълно съм съгласна. Моят брат е шизофреник и съм ужасена от начина, по който държавата абдикира от отговорност. Той беше много болен през месец май миналата година, постъпи на принудително лечение, след това избяга от болницата и повече никой не го потърси! До октомври, когато той беше вече супер зле и когато аз трябваше да вдигна щур скандал на полицаите, за да си свършат те работата. И тогава не съм сигурна, че щяха да я свършат, ако братовчед ми, който също е полицай не им се беше обадил да им каже къде да го намерят…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *