Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Шефът на Стоковата комисия: Чакайте ценови шок напролет

Едуард Стойчев

Едуард Стойчев

Едуард Стойчев недоумява, защо цените летят нагоре без причина

Председателят на Комисията по стокови борси и тържища Едуард Стойчев заяви, че за него ценообразуването на пазара в България не е нормално. В подкрепа на твърдението си даде пример с месото, което за последната година е скочило с около двадесет процента.

Той обясни, че по – голямата част от продаваното у нас месо е вносно и логически трябвало да следва тенденциите на световния пазар, където стойностите вече са спаднали до тези от миналата година. Това у нас обаче не е така и цените на тези продукти продължават не само да стоят завишени, но и да нарастват прогресивно. Стойчев определи това положение като ненормално.

Храните поскъпват прогресивно

Храните поскъпват прогресивно

Същата била ситуацията и с брашното. Докато в цял свят житото и брашното поевтиняват, тук се запазва тенденцията да поскъпват все повече и повече.

„Брашното в България също поскъпна, макар и с някакви стотинки. Икономически необосновано е обаче, защото навсякъде цената пада, единствено у нас се вдига. От страната са изнесени около 500 000 тона зърно, но засега зърнения баланс е стабилен” – каза Едуард Стойчев.

Според неговото експертно мнение, няма никакво обоснование за поскъпване на хляба. Запазването на относително стабилни цени за това произведение се дължи най – вече на създалата се икономическа обстановка и реалната конкуренция между производителите в този бранш. Той допълни, че у нас действително хлябът е най – евтин в Европа, но пък е и с най – ниското качество.

Едуард Стойчев беше категоричен, че и тази пролет у нас ще се запази традицията, търговците да организират шокиращ ценови скок. Очаква се новото поскъпване да дойде през март – април, но към момента все още не може да се прогнозира кои стоки ще излетят нагоре този път.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *