Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Сергей Игнатов прибрал 30 бона от НБУ за година

Сергей Игнатов

Сергей Игнатов е получавал пари от Нов Български университет дори и след като е станал министър. Това довериха източници, пожелали анонимност. През 2010 –а и следващата 2011-а, Игнатов прибрал десетки хиляди левове в брой от старата си работа на преподавател в НБУ.

Съгласно информацията, министърът декларирал през 2010 г. сумата от 29 200 лева за които обяснил, че е припечелил от лекции в учебното заведение. Според анкета, проведена сред преподаватели обаче, ръководството на университета не давало повече от десет лева надница за учебен час. Елементарни изчисления показват, че срещу получения хонорар министърът би трябвало да отдели повече от 300 часа за даскалуване през учебната година. Това поставя въпроса, откъде той е имал време и е успял да преподава по над 50 часа на седмица при неговия натоварен график.

Според критици на Игнатов, проблемът не се криел във взетите хонорари, а в предстоящи промени в закона за висшето образование. Според тях, в бъдеще ще се предвиждат държавни стипендии дори и за частните университети, които ще получават определени суми за всеки студент. Със сигурност, един от най – облагодетелстваните щял да бъде именно НБУ.

НБУ

Това вече сериозно приличало на реален случай с конфликт на интереси, тъй като излиза, че който плаща на министъра ще може да разчита и на финансова помощ от съответното министерство. Според родни хроникьори, тази практика отдавна съществува в България и много хора са се възползвали от нея през краткия живот на демокрацията у нас. Най-често се търсел благовиден предлог, чрез който даден големец си запазвал заплатата от предишна месторабота, което най-меко казано е доста притеснително.

Историята с НБУ не била първата, която е на път да скандализира Сергей Игнатов. Името му нашумя в случай с ненужно наемане на софтуер от гиганта „Майкрософт”, който можеше да бъде закупен на много по-ниска цена. В този случай бяха опропастени десет милиона лева, които спокойно можеше да бъдат спестени на данъкоплатците.

Шефовете на НБУ се имат с представители на различни политически сили:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *