Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Селата с най- смешни имена в България – от Сърбогъзи и Кривонос до Торбалъжи – с видео

село Торбалъжи

село Торбалъжи

Безспорно най- много селища с колоритни и смешни имена в България има в Габровска област. Че къде другаде ако не там! Чувството за хумор на хората в този регион е всеизвестно. Именно там се намират селата с будещите недоумение имена – Сърбогъзи, Торбалъжи, Пръдлевци, Пържиграх и прочие…
Повечето от тези села са получили имената си от прякорите на своите основатели. Така например село Торбалъжи, което се намира само на 15 минути път с кола от Габрово било кръстено на прякора на първия заселник и основател на селището – козарят Дончо Торбалъжи. А го наричали така, заради таланта му да разказва увлекателно измислени от него истории. Хората го слушали в захлас и се дивели на историите му, макар да знаели, че са чиста измислица. Днес в китното село Торбалъжи живеят

с. Кривонос

с. Кривонос

около 200 души в 62 къщи. Много от жителите му споделят, че често изпитват неудобство когато трябва да споменат къде живеят. Други пък се гордеят, че са „торбалъжци”.
Още по-голямо неудобство от името на селото си вероятно са изпитвали жителите на с. Сърбогъзи. Говорим в минало време, защото Сърбогъзи е едно от изчезналите села в България. Преди години селото с неприлично име било напуснато от последния си жител – Бай Дончо, който си купил къща в съседното село Престой. Явно той е последният сърбогъзец, устискал на подигравките на хората от съседните селища.
selo_krivonos9Два от кварталите на Габрово – кв. Андреево и кв. Любово са бивши села, чиито имена преди присъединяването им са били – Търсигъзи и Гъзурниците. За да сме коректни, трябва да уточним, че произхода на името Гъзурниците не е свързан с това, което

с. Ловнидол

с. Ловнидол

си мислите. Става въпрос за данъка „гъзурнина” – който бил специфичен за този край налог върху произведеното жито. В близост до село Гъзурниците се намира малката махаличка със звучното име Пръдлевци.
Към гореизброените селища с „горди” имена можем да добавим и дряновското село Дупините, тревненското село Пържиграх, в което днес не живее никой, а десетината къщурки пустеят и се рушат.
Принос в цялостния колорит от селски имена имат и дряновските Бърборци, Длъгня, Крачунка, Цинга, Шишня, Чуйпетлово, Тъпчилещово и Пърша.
Българите мрат да кръщават със странни имена не само селата си, но и улиците на които живеят! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

6 кометара за Селата с най- смешни имена в България – от Сърбогъзи и Кривонос до Торбалъжи – с видео

 1. APotter Отговор

  05.06.2013 в 19:03

  За момент Lovnidon ми заприлича на London, но със сигурност не го намирам за смешно име.

 2. християн Отговор

  01.01.2014 в 0:51

  ами да сипризная аз живея на с.звездица и съм на ул.юпитер

  ШЕГА-ЕООД-ФИРМА-“ШЕГА
  АЗ ЖИВЕЯ НА ГР.ВАРНА

 3. ралица Отговор

  28.10.2016 в 22:26

  много интересна статия

 4. A.Atanasowa Отговор

  12.11.2016 в 8:04

  Interesna statiya

 5. RobertMycle Отговор

  08.10.2021 в 15:02

  Невозможность попасть в собственное жилье, офис или иное помещение ввиду потери ключа, его кражи, заклинивания замка или захлопывания двери – не такое уж редкое явление.
  Замена замка — это сложная инженерная операция, с которой могут справиться только профессионалы, оснащенные специализированным инструментом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *