Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Секретни досиета на Тодор Живков и Никола Вапцаров лъсват в Уикипедия

Тодор Живков

Най – големият в света безплатен онлайн архив „Уикипедия” и ДА „Архиви” подписаха спогодба за сътрудничество. Това ще позволи да бъдат публикувани в интернет секретните досега досиета на личности като Тодор Живков, Георги Димитров, Никола Йонков Вапцаров, Капитан Петко Войвода и други. За България това определено ще бъде от полза, защото ще позволи на света да надникне в тайните на малката държава с голяма история.

От агенцията допълват, че това е едва петото съглашение за сътрудничество между свободната енциклопедия и държавен апарат в света. До момента подобни договори са подписали Великобритания, САЩ, Холандия и Норвегия, които вече обнародват архиви в Уикипедия.

Уикипедия

Едно от първите неща, които ще бъдат ъплоуднати са полицейските характеристики на Тодор Живков, протоколи на политбюро, пълни списъци на умрелите по време на Балканските войни и др. Основната идея зад договорката, е в „Уикипедия” българските статии вече да не бъдат толкова малки и понякога недостоверни, а да подават пълна и изчерпателна информация за събитията на посетителите.

От Националния архив на САЩ пък са поели ангажимент да изпратят екип от американски специалисти, които да помогнат на българските си колеги при обнародването на материалите. От Агенция „Архиви” са категорични, че не всички документи ще бъдат публикувани, като място в „Уикипедия” ще намерят само тези, които са от напълно достоверни източници.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=hj2yt3rpL3w

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *