Съживиха цвете на 30 000 години

0
Учените дариха втори живот на цветето Silene stenophylia

Руски учени съумяха да дарят втори живот на цвете,  виряло преди 30 хил. години с помощта на откритите запаси на катерица в хралупка в Сибир още от Ледената епоха. Руските специалисти са се възползвали умело  от запазените плодови влакна и успяват да съживят цветето  Silene stenophylia. Това е най – старото възстановено цвете, което го превръща в безспорна сензация и небивал успех в научните среди. Най – хубавото обаче е, че видът може да се разпространи отново, тъй като се размножава чрез белите си цветчета  и семенца. Иновативният експеримент на руските специалисти недвусмислено сочи, че ледът  може да е перфектният естествен консерватор на древни растения.

Невероятният експеримент на учените е реализиран благодарение на остроумна катерица, която е закътала спори от цветето

Шефката на екипа Светлана Яшина, която работи към Института по клетъчна биофизика към Руската академия на науките разяснява, че „възкресеното“ цвете  много прилича на растителните видове, които виреят и в момента в този регион на Сибир.

 Светлана Яшина е убедена, че благополучният опит с цветето е само едно прекрасно начало към съживяването на вече изчезнали древни форми на живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *