Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Съживиха цвете на 30 000 години

Учените дариха втори живот на цветето Silene stenophylia

Руски учени съумяха да дарят втори живот на цвете,  виряло преди 30 хил. години с помощта на откритите запаси на катерица в хралупка в Сибир още от Ледената епоха. Руските специалисти са се възползвали умело  от запазените плодови влакна и успяват да съживят цветето  Silene stenophylia. Това е най – старото възстановено цвете, което го превръща в безспорна сензация и небивал успех в научните среди. Най – хубавото обаче е, че видът може да се разпространи отново, тъй като се размножава чрез белите си цветчета  и семенца. Иновативният експеримент на руските специалисти недвусмислено сочи, че ледът  може да е перфектният естествен консерватор на древни растения.

Невероятният експеримент на учените е реализиран благодарение на остроумна катерица, която е закътала спори от цветето

Шефката на екипа Светлана Яшина, която работи към Института по клетъчна биофизика към Руската академия на науките разяснява, че „възкресеното“ цвете  много прилича на растителните видове, които виреят и в момента в този регион на Сибир.

 Светлана Яшина е убедена, че благополучният опит с цветето е само едно прекрасно начало към съживяването на вече изчезнали древни форми на живот.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *