Сърдечни болести избиват младите българи

0
Лекар

Сърдечните болести са основната причина за ненавременната и преждевременна смърт на хиляди условно млади българи. Това издадоха запознати специалисти по сърдечно – съдова хирургия и подчертаха, че тази тенденция се наблюдава и в почти всички страни от бившия Източен Блок на Европа.

У нас, средният процент на покосените от инфаркт или инсулт е 32 % при мъжете и 24 % при дамите. В останалата част на Източна Европа той е двойно по – малък. Тревожните данни бяха представени официално от професор Гудев, който е председател на дружеството на кардиолозите у нас.

Професорът допълни, че в България по – големи неприятности и по- често срещан е инсултът, докато в останалата част на Европа е обратното. Ученият обясни, че превантивните мерки не зависят само от гражданите и лекарите, а и от държавата. Тези болести изисквали продължително лечение и много специализирани грижи.

Основната цел пред родните специалисти по сърдечни заболявания била, до 2020 година, смъртните случаи от тези болести да бъдат намалени с 20 %. За да се постигне това обаче, трябвало българите да придобият по – добра здравна култура, а в инициативата да се включи цялото общество, а не само отделни личности или институции.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=x1fFqjC_I-M

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *