Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Съдружникът на Бойко Борисов, Тодор Толев произвеждал контрабандни цигари

Бойко Борисов

Бизнесменът Тодор Толев, чийто убиец все още не е разкрит, приживе лобирал да се върне лиценза на охранителната компания „Ипон“. По това време той бил съдружник с Бойко Борисов и предприемача Владимир Петев във фирма „Те Би Ай-97“.
Лицензът за охранителна дейност на „Ипон“ е отнет през 97 г. Причината е спречкване на Бойко Борисов и Антоан Николов на пешеходна пътека около паметника „Левски“. Антоан Николов, който по това време е шеф на Столичния общински съвет, попречил на джипа на Бойко Борисов да мине. Борисов слязъл и му ударил два шамара.
Тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев отнел лиценза. Две години по-късно „Ипон“ осъдила МВР и лицензът на охранителната компания е върнат.
Топлата връзка между Тодор Толев и Бойко Борисов е Владимир Петев, един от най-близките хора до собственика на „Ипон“.
Любопитното е, че в онези години Толев работи в „Мобилтел“, а покрай стария си приятел Славчо Христов попада в компанията „Норд“. Тя е единствената частна фирма с фабрика за производство на цигари в Харманли, като произвежда собствена марка цигари „Европа“. Те се разпространяват в бивша Югославия. Председател на борда на директорите на

Тодор Толев

„Норд“ е човекът на Бойко Борисов – Владимир Петев.
От своя страна Толев е наясно със старите канали за контрабанда на Държавна сигурност, категорични са добре осведомени източници. Те разказват, че във фабриката в Харманли имало двоен стандарт – пускали допълнителни количества цигари, без да се отчитат.
По това време дори били купени машини от Германия, които се разположили в села край Харманли. В тях се правели нелегално „Марлборо“ и „Уест“.
Само малка част от тях се пускали в страната. По-големите печалби идвали от нелегалния износ за Италия и Англия.
Той е поверен на известния контрабандист Паскала. Цигарите се изнасяли главно скрото сред дървен материал.
Печалбите се влагали в покупката на хотели по Черноморието. А месечните рушвети за високопоставените ченгета, които пазели канала, надхвърляли 50 хил. лв.
Скандалът тръгва след като в Италия спипват от харманлийските контрабандни цигари. Световните производители поставят ултимативно въпроса за затваряне на нелегалните цехове.
Под натиска специално на „Филип Морис“, машините от селските цехове се изнасят в с. Ръждак. Днес Бойко Борисов, редом с Цветан Цветанов, води борба срещу контрабандните цигари.
Междувременно неговият съдружник Тодор Толев е застрелян през 2003 г. По това време съдружникът му Бойко Борисов вече е Главен секретар на МВР.
Убийството на Толев и до днес остава голяма загадка. Той е известен с това, че е от малцината, които не се страхуват да афишират принадлежността си към Държавна сигурност и не крие връзките си там.
Тодор Толев е вербуван от ДС през 80-те години на 20-ти век, след като е хванат, че се занимава с незаконни валутни сделки. Осъден е на 2 г., но е бързо измъкнат от килията, спомнят си отлично запознати.
Това не е случайно. Един от най-близките му по онова време е Ангел Стойчев – тогава шеф на кремиковското РПУ, сега виден деец на кръга „Монтерей“.
Ангел Стойчев е баща на Невена Стойчева – любовница на Фатик и Будимир Куйович.
Друг покровител на Тодор Толев е Чавдар Чернев – тогава шеф на Второ РПУ, а после директор на Столичната полиция.
Точно там негов заместник става Ангел Стойчев, чийто ресор е служба „Полиция“. След промените Стойчев става бизнес партньор на Тодор Толев. Какви са причините и кой е поръчал разстрела на Тодор Толев, който има такива влиятелни приятели и съдружници, историята мълчи!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *