Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

С куфарчета с компромати заливали Главна прокуратура политиците ни 7 години

Вероятно е чисто български похват, но когато станах главен прокурор, открих една интересна черта на родните политици. Те не само се караха по медиите, не само си крещяха в парламента, не само даваха пресконференции един срещу друг, но се опитаха да въвлекат и прокуратурата. И буквално да е ползват за свои цели.

Аз и преди да стана главен прокурор и сега, когато от три дни не съм, продължавам да отстоявам мнението си, че не обичам политиката и никога, по никакъв повод не бих се забъркал в нея. Но в началото на мандата ми бях изумен от партийци, които идваха при мен с куфарчета компромати и скалъпени обвинения срещу противниците си. Тоест те искаха да го сразят, като го криминализират. И ако ме питате от коя точно партия го правят, ще ви отговоря – абсолютно от всички. Отвсякъде съм получавал сигнали, папки, документи. Някои бяха така добре изпипани, че ни отваряха доста работа, но аз не позволих нито едно политическо дело, или дело, инсинуирано от политик да влезе в съдебната зала.

Атакуваха ме доста време, но като видяха, че няма да пробият, започнаха да водят компроматните си войни на други фронтове. Ще е пресилено да кажа, че съвсем престанаха. Опитваха се да атакуват до последно. Няма да ви кажа имена, но всеки може да се досети, ако внимателно се заслуша в думите на един или друг партиен функционер и обкръжението му. Разбира се макар и рядко постъпваха и истински сигнали за истински престъпления, но по тях вече се водят дела. Част от политиците се изживяваха и продължават да се изживяват като обвинители, забравяйки, че единственият законен обвинител е прокуратурата. Те се изживяват и като медийни звезди, проявяват показна решителност в медиите, но това вече е ваш проблем, каза с усмивка Велчев на Кеворк Кеворкян. Самият той, през седемгодишния си мандат не дал нито една специална пресконференция за медиите, ако не се броят ежеседмичните отчети от заседанията на службата, които обаче не давали никаква храна за въображението на журналистите. В тази страна живеят прекалено много обвинители, народът, синдикатите, партиите, така че почни не остава работа за нас, пошегува се бившият главен прокурор. Той не издаде името на наследника си, но замълча на въпроса на Кеворкян дали изборът му ще бъде политически. С думите „Отказвам да отговоря“ Велчев всъщност отговори заобиколно, че ще е политически.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *