Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Румъния иска да заграби българска територия заради находища на нефт!

Нов съседски удар за България, но този път от Север. Румъния предяви териториални претенции към зона в Черно море, която попада точно на границата между двете страни. Въпреки че участъкът не е голям, в него са открити находища на газ и нефт.

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви, че съвсем скоро страната му официално ще предяви искането си към спорната зона в Черно море. Участъкът, който попада точно на границата между териториалните води на двете страни, е 17 кв. км. Там са направени проучвания и са открити находища на нефт и газ. Кой обаче ги е правил и защо в България нищо не се е чуло по въпроса, не е ясно. Румъния се надява в най – кратък срок проблемът да бъде разрешен.

Освен претенции към спорната гранична зона, министър Дяконеску заяви, че съвсем скоро Букурещ ще повдигне и въпроса за

Посрещането на цар Борис в Добрич след връщането на Южна Добруджа

румънското малцинство в България!? Подобни изказвания са доста опасни и ни връщат със 100 години назад, разкритикуваха историци думите на външният министър на северните ни съседи. У нас не живее румънско малцинство и не е ясно откъде Букурещ са извадили подобни данни.

Румъния получава Северна Добруджа след Берлинския конгрес през 1878 г., когато Санстефанска България е разпокъсана между съседите си. Конфликтът между двете страни е посят и продължава да тлее през годините. Така се стига до Първата Световна война, когато попадаме на страната на губещите. Румъния отдавна се опитва да сложи ръка и върху Южна Добруджа и най – накрая постига целта си, след серия от грешки на родната ни дипломация.

Край на конфликта за Добруджа между двете страни слага Крайовската спогодба от 1940 г. Тогава България получава обратно Южна Добруджа. Двете страни си разменят емигранти и въпросът би трябвало да е приключен, тъй като у нас не остават румънски граждани. За националистите от северната ни съседка обаче това не е така. Периодично надигат глас за връщане на „румънска“ Добруджа, но исканията им нямат никакви основания.

Северна Добруджа – забравената земя. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *