Росен Петров: По-фешън е да си мутра, отколкото професор в БАН!- с видео

0

Росен Петров
Росен Петров
– Г-н Петров, през последните години в България всички говорят- и компетентни и некомпетентни. Всеки счита себе си за ментор, който има пправо да поучава останалите. И вие на този фон кръстихте ппредаването си „Нека говорят”. Защо?

– Така е. Това е национална особеност на българина- да говори „компетентно” по теми, които въобще не са му ясни. Проблемът е, че в обществото ни се изгуби критерият за това кое е добро и лошо, кое е стойностно и кое- пошло. В моето предаване се опитвам да изчистя именно тези критерии.

– Вярно ли е, че пишете книга?

– Една голяма медия ми предложи да напиша историческа книга, в която да включа всички онези истории на забравени герои от предаването ми „Операция Слава”. И сега работя над този проект. Иначе, за автобиография ми е още рано, нека остарея, пък ще видим.

– Известен сте като особено много четящ човек. Как се развива съвременната българска литература?rosen2

– Имаме много кадърни млади автори- като Георги Господинов, Иван Ланджев… Въобще по тези географски ширини се е сътворила голямо количество световна литература. И причината да нямаме досега нобелов лауреат е само една- писана е на български- език, който се говори от едва 10 млн. души у нас и по света. Как да пробием в океана от англоезични и франкофонски писания?! Нямяме и капацитета на Русия с нейтите 160 млн. Жители и още толкова читатели по света, ккоито назнайват езика.

– Освен сценарист и водещ, за кратко сте раблотил и като инспектор в полицията. Какво мислите за ескалиралата през последните месеци престъпност?

– Вижте, и по света стават показни разстрели. В Мексико например за една година се извършват 12 хиляди поръчкови убийства- насред улицата. А в България през последните 20 години броят им е едва 140. Това, което толкова много дразни хората у нас по отношение на тия убийства е, че мафията у нас, за разлика от други държави, не се крие. Тя най-нагло се афишира и дори има претенциите да определя модата в обществото. В rosen3момента се е наложил моделът- много по-фешън е да си бандит, отколкото професор в БАН!

– Удар срещу свободата на словото ли беше убийството на Боби Цанков?

– Първо, нека уточним, че Боби Цанков никога не е бил журналист. Така че, причината за убийството му трябва да се търси другаде. Цанков не е единствения представител на гилдията, който под маската на журналист се занимава с най-различни престъпни дейности. Истинския журналист трябва да стои на едно морално разстояние от обектите, които описва. Не може едновременно да си и писател и мутра и политик.

– Бяхте сред учредителите на политическо движение „Гергьовден”. Защо не продължихте да се занимавате с политика?

– Именно по причините,които засегнах по-горе! Няма как да си писател и политик едновременно.

– Оптимист ли сте за бъдещето на България?

– Абсолютно! Големия народопсихолог Иван Хаджийски е написал „Оптимистична теория за българския народ”. Забележете, че не е написал „трагична теория”. Българския народ има три фундамента, които са го крепили през вековете. Това са култовете към образование, имот и земя. Това са факторите, които са ни изваждали и ще ни извадят от поредната материална и духовна криза.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *