Роналд Рейгън – човекът, който сам срина комунизма – биография – 1 част – с видео

0
Роналд Рейган

През 2011 г. се навършиха сто години от рождението на най-значимия американски президент – Роналд Рейгън. 40-тия американски президент е човекът, спечелил без нито един изстрел студената война с „империята на злото“ СССР. Благодарение на Рейгън Съветският съюз и соцлагерът бяха омаломощени икономически, а комунизмът отиде там, където му е мястото – в историята. Днес янките смятат Роналд Рейгън за най-великия си президент. По-велик от Линкълн, Рузвелт и Вашингтон. Оценяват го не само по заслугите му, но и заради невероятния му чар.
Рейгън умира от пневмония на 5 юни, 2004 г. в дома си в Бел Еър, Калифорния. Същият този дом, намиращ се на ул. „Сейнт Клауд“ № 666, чийто номер съпругата му Нанси променя на 668 от суеверие. Нали 666 е числото на Дявола.
Великия политик е погребан в президентската си библиотека. До кончината си той държи рекорда за най-дълго живял американски държавен глава – 93 години и 120 дни, „подобрен“ впоследствие от Джералд Форд. Рейгън има и два други рекорда – за най-възрастен янки, избран за президент (на 69 години) и за най-стар действащ ръководител на САЩ – на 77 години.
Заради Рейгън през 1980 г. и САЩ навлизат в една политическа система, която дотогава са иронизирали – геронтокрацията.
По онова време в Съветският съюз от доста години на власт е живият труп Леонид Брежнев. Роналд също е в есента на живота си и с избирането му начело на Америка гражданите на новия свят избират да споделят с него не само политическите му отговорности, но и сътресенията със здравословното му състояние.
По време на първата си президентска кампания Рейгън изглежда здрав, но дали е така?! Докато пътува със самолет за предизборно мероприятие през 1980 г., той споделя на журналиста по медицинските въпроси от „Ню Йорк таймс“ Лорънс Олтман за болестите на майка си Нел. По думите на президента, родителката му страдала от сенилност „няколко години преди да почине от удар на 80″. Роналд заявява, че очаква лекарите в Белия дом да проверят и неговото умствено състояние. Заклева се да подаде оставка ако и самият той изпадне в сенилност по време на мандата си.
Сенилността е болест, при която намаляват познавателните способности при човека и възможността му да се концентрира, да си припомня информация, както и да оценява правилно ситуацията. Хората в напреднал стадий понякога не са сигурни кои са. Рейгън подпитва Олтман за сенилността. Заболяването очевидно интересува кандидат-президента. Той е наясно, че при наличието на деменция у майка му и при проблемите с паметта при брат му, страховитата диагноза може да сполети и него. Да, Роналд Рейгън действително заболява от Алцхаймер. Има съмнения, че болестта се развива още по време на президентстването му. Официално обаче диагнозата му е поставена през 90-те. На 5 ноември, 94 г. вече бившият американски президент сам признава проблемите си в трогателно послание до „съгражданите си американци“. В писмото си той съобщава, че е един от няколкото милиона янки, засегнати от болестта на Алцхаймер.
„Вече започвам пътуването, което ще ме отведе към залеза на живота ми“, откровеничи 40-тия президент на САЩ.
Съпругата му Нанси твърди, че през последните 4 години от живота си Роналд почти не отваря очи. По тази причина Рейгън не успява да научи за смъртта на дъщеря си Морийн от първия му брак с актрисата Джейн Уайман. Голямата щерка на Роналд Рейгън приключва земния си път на 8 август, 2001 г. Тя е на 60, когато издъхва от рак на кожата.

Роналд Рейгън

Според някои изследователи на живота и делото на Роналд Рейгън, още през 80-те в паметта му се появяват дупки. Държавният глава забравя имената на сътрудници, фамилиите на близки приятели. Прави и големи гафове в службата. През 82 г. например докато е на посещение при генерал Жоао Фигейреду в Бразилия, вдига тост за просперитета на боливийския народ. През 83-та пък сътрудниците му са изумени, че на няколко пъти го виждат да заспива на съвещания в тесен кръг.
Ами странните му хрумки? На едно заседание с военни съветници Рейгън се усъмнява, че се укрива информация от него. Тогава настоява всички членове на правителството, както и техните консултанти да бъдат тествани с детектор на лъжата. Това първо предизвиква смях, а после негодувание, понеже президентът не се шегува и държи на своето. Министрите са принудени да се подложат на „машината за измерване на патриотизма“, както в. „Вашингтон пост“ нарича полиграфа. Изключение прави само Държавният секретар Джордж Шули, който заплашва с оставка.
Изкуфяването на Роналд Рейгън лъсва и в предизборната му кампания от 1984 г., която го противопоставя на 56-годишния демократ Уолтър Мондейл, бивш вицепрезидент на Джими Картър. На първия тв. дебат между двамата Роналд Рейгън се появява в окаян вид. Бръчките на лицето му са се задълбочили, но това е най-малкият му проблем. Речта на 40-тия американски президент е вяла, произношението – несигурно, а логическите паузи – не на място. Статистическите данни, с които се мотивира Рейгън, си противоречат. Изводите пък са повърхностни. В определени моменти борещият се за втори мандат републиканец дори гледа с празни очи. Тотален провал! За щастие на Роналд, противникът му не блести с нищо особено.

Виж 2 част от биографията на Роналд Рейгън ТУК:

Виж 3 част от биографията на Роналд Рейгън ТУК:

Животът и смъртта на Роналд Рейгън! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *