Роналд Рейгън – човекът, който сам срина комунизма – биография – 3 част – с видео

0
Роналд Рейгън

На 18 май, 1984 година американската нация е информирана официално, че годишният преглед на цялостното здравословно състояние на Роналд Рейгън е потвърдил „изключително добрата му кондиция“. Пълна заблуда! Същият този месец Рейгън е подложен на операция. По хирургически път е отстранен полип върху дебелото му черво с 4 мм. диаметър. Има и втори полип, който е злокачествен, но е опериран чак през юли, 1985 г. Самият Рейгън настоява за отлагането, защото му предстои да се бори за втория си президентски мандат. Без него няма да може да доведе до победа студената си война с Империята на злото. Тази мисия му е по-скъпа дори и от живота.
През октомври, 85 г. Роналд Рейгън пак ляга под ножа. Налага се да му бъдат премахнати канцерогенни клетки и от носа. На следващата година му откриват и нови пет полепа по червата. После и още 4. През 1987 г. президентът трябва да се подложи и на операция на простатата. При Рейгън тази жлеза е хипертрофирана. Доброкачествен тумор причинява увеличаването й и затруднява уринирането.
Роналд Уилсън Рейгън е роден на 6 февруари 1911 г. в Тампико, щата Илинойс. Той е вторият син на Джон Едеард и Нел Уилсън Рейгън. Родителите му са сравнително бедни и семейството често се мести в търсене на по-добър живот.
Рейгън завършва средното си образование в Диксън. Дипломира се през 1928 г. като един от най-добрите спортисти в школото и президент на ученическата организация. В последната година от гимназията работи като спасител и според някои твърдения успява да предотврати 77 удавяния.
Докато следва в колеж, Роналд се издържа миейки чинии в заведение за бързо хранене. Успехът му по икономика и социология е среден, но младежът жъне успехи като футболист и плувец. В онези години той започва да се занимава и с театър. Актьорските му способности са завидни и някои от преподавателите му дори го съветват да потърси реализация в Холивуд.
От 1932 до 1937 година Роналд Рейгън е спортен коментатор в радио „Ху“ в Айова. Заплатата му е 100 долара месечно. Когато от медията го командироват за някакъв мач в Калифорния, той се възползва от случая и се явява на прослушване в „Уорнър Брадърс“. Киностудията му предлага 7-годишен договор. Следват куп изяви в киното, като само до края на 1939 г. бъдещият президент участва в 19 филма. Най-добрата му роля е в лентата „Кингс Роу“ (1941 г.), в която героят му се събужда след ампутация на двата крака и изплаква: „Къде е останалата част от мен?“. По-късно Рейгън използва тази фраза за заглавие на своя автобиографична книга. Филмовата кариера на Роналд Рейгън прекъсва по време на Втората световна война. Казармата той прекарва в специален армейски корпус за производство на учебни филми за BBC. Уволнен през декември, 1945 г., с чин капитан, Роналд се завръща в Холивуд, но вече няма стария успех. Затова и през 50-те се мести в телевизията. Става водещ на шоу на „Дженерал електрик“, а впоследствие компанията го наема и за свой говорител.
От 47 до 52 година и от 59 до 60 г. Рейгън е президент на Гилдията на киноактьорите.
Последната му роля на голям екран е от 1964 г. във филма „Убийците“, заснет по новела на Ърнест Хемингуей.
Средата на миналия век е време разделно за Роналд Рейгън що се касае до политическите му възгледи. Първоначално той е привърженик на Демократическата партия, но през 1952 г. гласува за Айзенхауер, а през 60-та участва в кампанията на Ричард Никсън. Чак през 1962 г. обаче променя официално партийното си членство и преминава в лагера на републиканците.
В следващите няколко години Рейгън впечатлява с пламенните си антикомунистически речи и в средата на 60-те му предлагат да се кандидатира за губернатор на Калифорния.
„След много безсънни нощи най накрая се предадох и приех“, пише той в автобиографията си. Роналд Рейгън става 33-тия губернатор на Калифорния и запазва този пост до 1975 г. Не пожелава трети мандат, защото погледът му вече е отправен към Белия дом.

Виж 1 част от биографията на Роналд Рейгън ТУК:

Виж 2 част от биографията на Роналд Рейгън ТУК:

Виж какво каза Роналд Рейгън пред Кеворк Кеворкян във „Всяка неделя“! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *