Роналд Рейгън – човекът, който сам срина комунизма – биография – 2 част – с видео

1
Роналд Рейгън

По време на тази кандидат-президентска кампания Роналд Рейгън прави и още един запомнящ се гаф, но той е по-скоро в сферата на комичното. На избирателите си държавният глава заявява: „Скъпи американци, с удоволствие ви съобщавам, че днес подписах закон, с който Русия се поставя извън закона. Започваме бомбандировките след 5 минути“. Рейгън всъщност казва това по време на проверките на звуковата техника. Когато изрича страховитите думи, си мисли, че микрофоните са изключени. Те обаче работят.
Проблемите с психиката на 40-тия американски президент се задълбочават след края на втория му мандат, но все още деменцията не е призната официално. Странно е, че през 93 г. лекаря на Рейгън, Джон Хътън заявява, че „абсолютно всички параметри са в рамките на нормалното за възрастта“. А година преди това Роналд Рейгън не е успял да разпознае бившия си държавен секретар Джордж Шулц. Оказва се, че Рейгън не помни и името на началника на генералния щаб на американската армия по негово време.
Но въпреки всичките си проблеми и гафове, Рейгън винаги е бил любимец на американците.
През 80-та година те залагат на него, понеже им обещава да намали данъците и да изтрие срама на Америка от политиката на Картър. Последният е допуснал фанатични мюсюлмани да изгорят щатското знаме в Техеран и да вземат за заложници посланика на САЩ и посланика на амбасадата. Но янките го харесват и заради яростния му антикомунизъм. Също и заради биографията му. Те избират с ентусиазъм гръмогласния спортен коментатор, чаровния холивудски актьор и бивш говорител на „Дженерал електрик“, издигнал се до поста Губернатор на Калифорния. Допада им с това, че е по-различен от останалите политици – с удоволствие язди коне, цепи дърва и гледа уестърни на видеото си. И защото е ненадминат разказвач на забавни истории. За разлика от дотогавашните президенти – сухари.

Роналд Рейгън и съпругата му Нанси

Началото на ерата „Рейгън“ е отпразнувано с най-грандиозния церемониал в историята на САЩ. 40-тия американски президент стъпва в длъжност на 20 януари, 81 г. Но няколко седмици по-късно, на 30 март, 81 г. един зловещ атентат слага край на еуфорията.
Същия ден Роналд Рейгън произнася реч във вашингтонския хотел „Хилтън“. На излизане поздравява насъбралите се почитатели и се готви да влезе в бронирания си „Кадилак“. В този момент проехтяват изстрели. За 3 секунди към президента политат 6 куршума. Един от тях пронизва гърдите на Роналд. Намиращият се в близост бодигард хвърля държавния глава в колата. Останала отворена, задната врата служи за щит. Повечето куршуми рикошират в нея. В главата е уцелен Джеймс Брейди – говорителят на Белия дом.
Атентаторът е заловен веднага без да окаже никаква съпротива и дори се усмихва. Името му е Джон Хинкли. Той не фигурира в списъкаа на 40-те хиляди параноици и шизофреници, регистрирани и наблюдавани от полицията поради доказаните им престъпни наклонности. Но душевното му равновесие е не по-малко разклатено.
Разследването установява, че Хинкли се решил на покушението за да подражава на героя от филма на Мартин Скорсезе „Шофьор на такси“, излязъл по екраните през 76 г. За мишена избрал прзидента. С този жест се надявал да съблазни снималата се в същия филм актриса Джоди Фостър, която маниакално харесвал. Днес атентаторът все още се лекува във

Знакова среща между Рейгън и Горбачов - скоро комунизмът ще рухне

вашингтонска психиатрична болница. И е все така опасен. В свободното си време душманинът на Рейгън си кореспондира със серийни убийци, заключени в затвори по всички краища на Америка.
След опит за убийство раненият Рейгън е закаран в най-близката вашингтонска клиника. При постъпването му там се разиграва комична ситуация. Докторът, който го приема пита служител на „Сикрет сървис“ как се казва пациентът. „Рейгън“, отговаря гардът. „А първото име“, продължава да се интересува лекарят. „Роналд“, гласи отговорът на смутения охранител. „Адрес?“. „1600 Пенсилвания авеню“. Едва тогава човекът с бялата престилка разбира кого са му докарали за лечение.
Раната в левия бял дроб на президента е доста сериозна и предизвиква силен вътрешен кръвоизлив. Слава Богу, хирургическата намеса е успешна. По време на оздравителния си период Рейгън получава купища писма и телеграми, свидетелстващи за спонтанно нарасналата му популярност.
С възстановяването на Рейгън, се изправя на крака и щатската икономика. Курсът на долара се покачва. Америка вади късмет като своя лидер.
Атентатът осезаемо променя навиците на президента. В следващите 7 години той се страхува да направи и една свободна крачка по улиците. Спира с разходките из Вашингтон и в околностите на резиденциите си, става напълно недостъпен. По официални поводи винаги е придружаван от десетки гардове, а в студовете дори носи бронирано палто. Превръща се в човек, изпълняващ чинно указанията на службата за охрана. Макар и преживял атентат през първата година на президентството си, Рейгън твърди, че е в цветущо здраве. През 82 г. обаче се възпаляват бъбреците му. Малко по-късно е засегнат от алергии. Освен това държавният глава започва да губи и слуха си, което го прави сприхав и раздразнителен.

Виж 3-та част от биографията на Роналд Рейгън ТУК:

Виж 1 част от биографията на Роналд Рейгън ТУК:

Виж Роналд Рейгън от периода му като холивудски актьор! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Пълна ЛЪЖА е заглавието!!! Вече е разследвано и почти всеки руснак е наясно, как беше срината съветската система. Рейгън почти няма нищо общо!! Сриването на КПСС и СССР става, чрез заговор отвътре между Горбачов и английските служби. Още с идването на Горбачов се започва планирано съсипване на системата, грандиозни саботажи във всички насоки. Например режим на тока се създава, чрез принудително обявяване за ремонт на всички уранопреработвателни заводи в СССР. Дефицит за храни се получава, чрез планирано укриване на хиляди тонове храни които не достигат до магазините а изгниват в складове. Постига се народно недоволство и после заговорниците обявяват, че системата е виновна и трябва да я сменят. всъщност същите заговорници, по случайност ВСЕ ЕВРЕИ разграбват всичко в Русия и Украйна, а съюзниците по Варшавски договор предават на американците. Точните документирани думи на Едуард Шевернадзе към „другарите“ от България, Румъния, ГДР, Полша са „Оттук насетне за всички въпроси се обръщате към американското посолство“
    Всичко това е ДОКУМЕНТИРАНО и вече е Неоспоримо. А вие се опитвате да придавате на Рейгън някаква роля, в която не е участвал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *