Ромите ни струват 1 милиард лв. всяка година – с видео

1
romi
Романе,джавалле...

Skandalno.net Близо милиард ни струват на година ромите. По-голямата част от тях живуркат на държавни разноски и доста затормозяват бюджета, показват изследвания на Световната банка.

Проблемът, според експертите, е в ширещата се неграмотност сред най-голямата малцинствена група у нас. Това ограничава възможностите на ромите да си намерят работа. Вместо да наливат пари в хазната, както всички други, те на практика само точат средства: социални помощи, детски надбавки… Ако работеха и си плащаха данъците, сметките за вода и ток, както и здравните осигуровки, бюджетът ни нямаше да боксува.

Решението на проблема е в незабавното стартиране на образователни програми за ромчетата до 18-годишна възраст. Според спецовете, вложените пари в такъв rom4etaпроект, многократно ще се върнат на държавата. Като застаряваща нация, България трябва да използва капацитета на ромите, а не да ги маргинализира още повече, съветват експерти. Броят на българите в трудоспособна възраст значително намалява като тенденцията ще се запази. В същото време растат разходите за пенсии и здравеопазване. След години няма да има кой да работи, но ще има много хора, които ще разчитат на държавните пари, а те идват от трудещите се.

Жестоката истина е, че все повече млади хора не намират смисъл да се бъхтят, за да хранят ромите. Затова предпочитат да станат емигранти и да издържат само собственото си семейство- родители, баби и дядовци, деца. Много е обезкуражаващо да се блъскаш по 8-10 часа на ден, да ти режат от малката заплата, че да има пари за мургавите братя. А те на всичкото отгоре все да плачат, че са бедни. И те, и ние мизерстваме. Само че българите си плащаме сметките и данъците, а вечно безработните роми – не.  skandalno.net

Храним ги, а как ни се отплащат? ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *