Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Родните ВУЗ-ове произвеждат емигранти- С видео

uni120 % от българските младежи току- що завършили висшето си образование, не могат да си намерят работа по специалността. Това сочи последната статистика. Икономическата криза допълнително влошава обстановката на трудовия пазар. Липсата на реформи във висшето образование обрича хиляди млади хора на ходене по мъките при търсенето на работа.

Основен проблем в програмите на родните ВУЗ-ове е, че не раждат конкурентно способни кадри. Заложени са прекалено много излишни или морално остарели дисциплини, само и само да не се съкращават преподаватели. Залага се повече на теорията, отколкото на практиката, което пречи при търсенето на работа. Не се трупа никакъв стаж, не се правят проекти, с които uni3дипломираните студенти после да кандидатстват за работа. Свободно избираемите дисциплини често се оказват, че изобщо не се избират, а се налагат от катедрата.

На 23 години повечето млади българи имат диплома, но са абсолютно безпомощни в условията на конкуренция. Работодателите искат стаж, искат да видят какво можеш. Но се оказва, че нищо не можеш, защото 4 години са те занимавали само със суха теория. В България uni2младежите наистина трябва да изберат: или да учат, или да работят. Никой не им позволява да съчетаят двете неща. Затова повечето предпочитат да отидат да учат в чужбина. Може да излиза по-скъпо, но поне образованието е качествено.

Повечето млади висшисти предпочитат да търсят реализация в Европа, отколкото в България. Тук мнозинството работодатели предпочитат да не инвестират в обучение да кадри. Липсва всякаква връзка между ВУЗ-ове и фирми. Понякога самите университети дори спъват умишлено контактите между работодатели и студенти. Изходът от порочния кръг най-често е един: чужбина.

Прогнозите за безработицата през 2010 не са обнадеждаващи. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *