Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Рибарят, който живя 440 дни на необитаем остров

Xей, Езекиел, искаш ли да дойдеш с мен за риба. Времето е хубаво, ще има богат улов“, подвиква Хосе Алваренга на момче, което го наблюдава как си оправя мрежата. 25-годишният Езекиел Кордоба в началото понечва да откаже поканата. Той не е достатъчно опитен рибар и се притеснява да влезе толкова навътре в Тихия океан.

Така изглеждал Хосе Алваренга, когато го открили спасителите му

Така изглеждал Хосе Алваренга, когато го открили спасителите му

Собственикът на лодката обаче е прекалено убедителен, обещавайки солидна печалба. Езекиел се качва на борда, без да подозира, че това ще му е последното пътуване. Месец по-късно той най-вероятно се е превърнал в основния специалитет от менюто на спътника си Хосе. По-простичко казано – единият в лодката изяжда другия, за да оцелее.

Хосе, преди да се изправи пред най-тежкото изпитание в живота си

Хосе, преди да се изправи пред най-тежкото изпитание в живота си

Няма категорично доказателство за зловещия край на младия рибар. Едва ли някога ще се разбере какво точно е станало в лодката, която се носи на произвола на съдбата в продължение на 440 дни. Факт е, че само един от двамата спътници се спасява и се връща обратно на сушата, за да разказва. Историята прилича на филм за храбър корабокрушенец, но е самата истина.

За броени часове Хосе Алваренга се превръща в световна знаменитост. Медиите буквално ще го разкъсат, опитвайки се да изкопчат цялата история на истинския Робинзон Крузо. Той някак си успява да оцелее върху обикновена рибарска лодка в продължение на рекордните 440 дни в океана – близо година и 3 месеца!

В тази рибарска лодка се е носил в океана Хосе цели 14 месеца

В тази рибарска лодка се е носил в океана Хосе цели 14 месеца

Хосе и спътникът му тръгват на 17 ноември, 2012 г. От тогава се водят в неизвестност.

На 30 януари тази година учени съобщават, че са открили човек в окаяно състояние на малък атол от Маршаловите острови. Светът е потресен от историята на родения в Салвадор рибар, принуден да оцелява, без да има провизии и вода. И до днес някои от колегите му продължават да се чудят как Хосе е успял да остане жив и при какви обстоятелства е загинал спътникът му Езекиел. Завърналият се от света на мъртвите охотно споделя тайната на своето чудодейно избавление.

родителите му показват негова снимка от преди изчезването му

родителите му показват негова снимка от преди изчезването му

Тръгнахме с провизии за три дни въпреки че планирах да останем в морето не повече от 24 часа. Моторът на лодката се развали неспасяемо, а в същото време задуха силен вятър, който ни изтласка много навътре. С всеки изминал ден се отдалечавахме от шанса за спасение. Осъзнах, че трябва да си разпределим храната много внимателно. Но с нашите запаси успяхме да издържим точно 1 месец“, започва своя сензационен разказ оцелелият над 14 месеца в Тихия океан препатил рибар.

Семейството на съвременния Робинзон Крузо - баща му, майка му и сестра му

Семейството на съвременния Робинзон Крузо – баща му, майка му и сестра му

Според него най-трудно му е било в първите дни, след като свършва последният залък хляб и последната глътка вода. Двамата с Езекиел трябва да се обърнат за помощ към безпощадната природа, а всеки сам ще е принуден да провери колко му е силен инстинктът за оцеляване. Възрастният Хосе се оказва по-подготвеният.

„Езекиел не успя да свикне с кръвта на костенурките и суровата храна. Повръщаше почти веднага след като погълнеше и малкото храна, която си набавяхме от морето. Организмът му отхвърляше всичко. Гаснеше пред очите ми, но не можех да направя нищо. Огън нямахме. Успявах да хвана малко риба, а костенурката си беше истински деликатес. Понякога с дни нищо не попадаше в мрежата, а от небето не падаше и капка дъжд. В един от тези моменти се наложи да пия урината си, за да не полудея и да се хвърля във водата. Спътникът ми вече си беше отишъл. Умря, не издържа. Помолих се за душата му. Съжалявам, че трябваше да го спусна в морето и той не получи погребение. Молех се за душата му“, продължава Хосе.

И почервенява от гняв, когато го питат за слуховете, че и изял спътника си. Реакцията му не може да убеди част от колегите му, които са убедени, че Езекиел е станал жертва в безпощадната битка за оцеляване.

„Били са ужасно слаби, гладни и жадни. В такъв момент губим човешкото в себе си.

По-силният е надделял над по-слабия, колкото и ужасно да звучи това. Старите рибари знаят за такива случаи. Затова има обичай, когато рибарите бедстват в морето, да изхвърлят ножовете си зад борда, за да не се изколят в критичния момент“, разказват опитните морски вълци. Хосе Алваренга категорично отрича да е опитвал човешко месо. Твърди, че в най-трудните моменти се е възползвал от отдавна тренираната си желязна психика и умения да оцелява там, където другите биха загинали почти веднага.

„От малък съм свикнал да се боря за кожата си. Бях на 12, когато ме приеха в улична банда и се запознах отблизо с ужасите на живота. След това бях част от партизанското движение в Салвадор. С месеци съм се крил в джунглата и трябваше да се храня с костенурки и гущери, за да не умра от глад. Трудностите ме калиха достатъчно, за да издържа на най-голямото изпитание, което Бог ми прати“, категоричен е съвременният Робинзон Крузо.

Когато го откриват, той е само кожа и кости, а лицето му е скрито под гъста брада. След като разказва историята си, Хосе започва нов живот. Грижат се за него като за принц на Маршаловите острови. Там е приет с почести в луксозен курорт, за да възвърне силите си. Глезят го с масажи, вкусна храна, с него беседва психолог 2 пъти дневно.

Хосе не бърза да се върне обратно в Салвадор. Харесва му да яде добре опечено месо, което да преглъща с отлежало вино. Така ще е, докато има кой да слуша историята му. След това рибарят отново ще трябва да се качи на своята лодка и да потегли навътре в морето в поредната си битка за оцеляване.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *