Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ректорът на СУ се разбунтува срещу паметника на Радой Ралин

Покойният Радой Ралин продължава да буни духовете и след смъртта си. Заформи се сериозен скандал около избора на мястото, където да бъде поставен бронзовия паметник на сатирика. Идеята да бъде сложен в Софийския университет беше категорично отхвърлена от ректора проф. Иван Илчев .

Самата Столична община също все още не е взела решение къде да постави паметника на любимия сатирик на българите. Ректорът на СУ проф. Илчев заявил, че има много по – велики български автори от Радой Ралин, но те нямат паметници до  университета. Статуята на сатирика нямало да бъде в синхрон с близките

Община и интелектуалци не могат да се разберат за паметника на Радой

паметниците на Свети Свети Кирил и Методий и братя Христо и Евлоги Георгиеви.

Скулптурът Георги Чапкънов, който изработи паметника на Радой, смята, че може да бъде поставен на пешеходната зона на бул. Витоша или на площад Славейков. От Общината пък твърдят, че не са избрали мястото до Софийския университет, тъй като според тях не е подходящо, а и има много хора против подобно решение.

Синът на Радой Ралин – Кин Стоянов, подкрепи ректора на СУ . Според него, най – подходящото място за паметника на баща му е в кв. Изток, където живееше. Кин Стоянов смята, че баща му също би одобрил подобен избор.

Паметникът трябваше да бъде открит по случай 90 – годишнината на сатирика. Неразбориите около мястото, където да бъде поставен, обаче осуетиха първоначалните намерения. Георги Чапкънов разкри, че паметникът е субсидиран изцяло от частни дарения и е на стойност 60 000 лева.

Георги Чапкънов представя идеята си за пааметника на Радой. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Ректорът на СУ се разбунтува срещу паметника на Радой Ралин

  1. шестака Отговор

    25.04.2012 в 20:37

    най добре е в сливен – откъдето е …

  2. Марги Борисова Отговор

    26.04.2012 в 2:23

    ДОБРЕ Е ДА СПРАТ ВЕЧЕ С РАДОЙ РАЛИН. ТОЙ ПРОСТО КАЗВАШЕ НЕЩА, КОИТО ИМ СЕ ИСКАШЕ НА ХОРАТА ДА СИ ГИ ГОВОРЯТ, НО ВСЪЩНОСТ ИСТИНАТА НЕ БЕШЕ ТОЧНО ТАКАВА, НИТО ПЪК ИСТИНАТА ЗА НЕГО – ВИНАГИ Е БИЛ ТОЛЕРИРАН И ОБГРИЖВАН. „ГЪРМЯХА“ САМО НАИВНИЦИТЕ, ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. ПРИЕМАШЕ БЕДНИТЕ ПОЕТИ В ТЯСНОТО СИ КАБИНЕТЧЕ, С ЕДИН НАЛЪМ ВЪВ ВАЗА, НА КОЙТО БЕШЕ НАПИСАНО: „САТИРАТА ЩЕ ЦЪФНЕ, КОГАТО ЦЪФНЕ И ТОЗИ НАЛЪМ!“. НО ИМАШЕ ВТОРИ ВХОД, КЪДЕТО БЯХА СТАИТЕ НА РАСКОШНИЯ МУ АПАРТАМЕНТ, ДО КОЙТО НИКОЙ ОТ ПОЕТИЧНИЯ ПЛЕБС НЯМАШЕ ДОСТЪП. НЕКА ПАМЕТНИКЪТ БЪДЕ В СЛВЕН! ТАМ ЩЕ ХОДЯТ ДА ГО ПОЧИТАТ СТАРИТЕ МУ ДРУГАРИ ОТ РМС И ОТ ПАРТИЗАНСКСИТЕ ГОДИНИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *