Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Радиация по салати след изтичане на опасен газ в АЕЦ „Козлодуй“ – видео

salataРадиоактивни частици бяха засечени по салати продавани в магазини във Велики Преслав и съседната му Върбица. Стоките обаче няма да бъдат изтеглени, нито ще се налагат санкции на търговците, нито пък ще се въведе мониторинг върху зеленчуците, тъй като според експертите няма опасност за здравето на хората.

Измерените стойности на радиацията по салатите е завишена, но консумацията им е напълно безопасна, успокояват от Националния център за радиационна защита. Няма повод за

Какво, по дяволите, ядем?

Какво, по дяволите, ядем?

 паника сред населението, уверяват експертите.

Радиационните зеленчуци бяха открити само ден след като излезе информацията, че от АЕЦ „Козлодуй” е изтекло известно количество радиация при спирането на пети блок за ремонт. Директорът на централата обаче твърди, че няма опасност от изпуснатите газове.

Инцидентът е станал във вторник сутрин, когато при изключването на блока, персоналът е допуснал грешка при свалянето на уплътнителите . В следствие в залата е изтекъл газ – ксенон 133. Работниците са били изведени и изследвани. След няколко часа ситуацията е била овладяна.

Ден по- късно, американският посланик Джеймс Уорлик е отишъл на място в АЕЦ

Втори инцидент в пети блок на АЕЦ "Козлодуй" само за пет години

Втори инцидент в пети блок на АЕЦ "Козлодуй" само за пет години

„Козлодуй”, за да се увери, че всичко е под контрол. От Централата съобщиха, че от една година се е забелязвало слабо изтичане на няколко вида газ от една от горивните касети. Затова, когато са спрели пети блок за ремонт, решили да изпуснат натрупаните вещества. Операцията е трябвало да се извърши плавно, но работниците пришпорили процеса, което довело до по- голямо изтичане на газ от планираното.

През 2006, при проверка отново на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, също се случва непредвиден инцидент – системата за сигурност на ректора отказва. Случаят обаче е прикрит и излиза наяве чак след два месеца, при това в германската преса. По повод инцидентът, преди дни в „Уикилийкс“ изтече бележка от тогавашния американски посланик Джон Байърли. В нея дипломатът изразява безпокойството си от опитите на правителството на Сергей Станишев да потули случая, както и за проблеми в Централата, които също се прикриват.

Друг скандал свързан с АЕЦ „Белене“ – Русия изпраща в България рециклирано гориво. Човекът, който разкри това, напусна страната заради заплахи и натиск. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *