Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Работата на смени е най – опасна за здравето

Работа и здраве

Британски учени проведоха изследване за вредното влияние на работата върху здравето на хората. В проучването участвали повече от два милиона трудещи се жители на острова, а повече от двадесет и пет процента заявили, че вина за влошеното им здравословно състояние има точно тяхната работа.

Според специалистите, най – критична е групата на работниците, които се трудят на смени, а на особено голяма опасност са изложени тези които работят нощем. При тях рискът да получат инсулт или инфаркт е в пъти по – голям, отколкото при останалите.

Работа и здраве

Според конкретните данни, най – пагубен за здравето е нощният труд и при него възможността да се разболеем се увеличава с цели четиридесет и един процента. Работата на смени, дори и през деня, също поражда цяла върволица от вредни навици, неправилно хранене, недостатъчен и неспокоен сън, както и доста ниско ниво на физическа активност.

Всички тези показатели предизвикват сериозни нарушения в биологичния часовник и натоварват неимоверно много сърцето. Най – често срещаните резултати от това са опасно високо кръвно, висок холестерол, доста често се стига и до диабет.

Като заключение от изследването специалистите сочат, че работенето на смени увеличава опасността от инфаркт с 23 %, тази за усложнения в работата на сърдечния мускул с 24 %, 5 % се завишава риска от инсулт. Възможно е и образуването на туморни клетки, предизвикано от различни хормонални нарушения.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=QXwQua5J8FI&feature=related

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *