Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Прокоба или ядрени отпадъци сеят смърт сред жителите на Нови хан

novi hanЗла прокоба витае над с.Нови хан, категорични са местните. През последния месец над 20 души, сред които и млади хора, са починали внезапно. Възрастните в селото са убедени, че това е Божие наказание заради атаките срещу сиропиталището на отец Иван. Мнозинството жители обаче са убедени, че виновник за нещастията, е хранилището за ядрени отпадъци край селото.

Попът на селото от години е обвиняван от местните, че приютява самотни майки със съмнителен морал. На дядо Иван бяха приписани всевъзможни грехове – обвиняваха го в сводничество, в присвояване на средства от църквата, в незаконно строителство. Бивши обитатели на приюта пък скочиха

Възрастните вярват, че Господ ги наказва заради атаките срещу отец Иван

Възрастните вярват, че Господ ги наказва заради атаките срещу отец Иван

 срещу Божия човек и заявиха, че краде от даренията за дома. Общински съветник от Елин Пелин оглави акцията за събаряне на сиропиталището на отчето, тъй като нямал разрешително за строеж.

В крайна сметка, нито едно от обвиненията не беше доказано, но ожесточението срещу благородното дело на дядо Иван остана у жителите на Нови хан. „Господ ни наказа”, вайкат се бабите от селото.
По- младите обаче търсят виновника за високата смъртност в Нови хан другаде. Близо до селото се намира хранилище за ядрени отпадъци, собственост на БАН. Според привържениците на тази теория,

Хранилището в Нови хан ще бъде затворено през 2012

Хранилището в Нови хан ще бъде затворено през 2012

сметището, където Институт за ядрени изследвания изхвърля опасните материали, е незаконно и необезапасено.

В хранилището се събират предимно ядрени материали, които са били използвани в болнична апаратура. Учените обаче са категорични, че отпадъците са безопасни и не повишават радиационния фон около Нови хан. Местните обаче отхвърлят позицията на БАН, тъй като половината от починалите през последния месец били болни от рак.

Жителите на Нови хан от години се борят за предсрочно затваряне на хранилището за ядрени материали. Протестите им досега обаче нямаха успех. По план, сметището трябва да бъде закрито през 2012 г.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Прокоба или ядрени отпадъци сеят смърт сред жителите на Нови хан

 1. Lo6o Отговор

  26.01.2013 в 22:37

  Никога НЕ трябва да забравяме, че след Чернобил другарят Тодор Живков забрани песента „Тих Бял Дунав“ защото там се пее: „…и кога се там зададе Козлодуийски бряг – БУМ“…
  Тъп и несъстоятелен референдум, за да могат едни крадци да си оправдаят миналите и бъдещите комисионни.
  Много по-важни теми, а и належащи, биха били темите за промяна на Конституцията, за изцяло мажоритарен вот, за промени в съдебната система, както и за създаване на условия за насърчаване на бизнеса.
  Това с Белене е смешка, от която всички политици печелят, защото се изместват важните теми на деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *