Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Професор преписвач окраде игумен на Рилския манастир

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ раздава ударно научни титли на плагиати. Потресаващото откритие направи пред журналисти проф. Румен Ваташки. Поредният уличен от него професор преписван е Ангел Кръстев. Още по-скандалното е, че плагиатството е извършено от богослов, който явно няма страх от престъпване на божите заповеди.

Проф. Румен Ваташкиъ

Проф. Румен Ваташкиъ

Измамата е разкрита случайно. Румен Баташки прави неотдавна свои проучвания в Държавния архив и попадна на ръкописа на бившия игумен на Рилския манастир архимандрит Методий Жерев „Дванадесет Апостоли Христови и върховната власт в Църквата“. Веднага установява шокиращата прилика с професорския труд на колегата си Ангел Кръстев – „Приматът в църквата“.

Шуменският университет раздава научни титли на плагиати

Шуменският университет раздава научни титли на плагиати

Ваташки детайлно сравнява ред по ред двете изследвания и вижда, че ръкописът на игумена на Рилския манастир е преписан под индиго. „Книгата на дядо Методий постъпва в Държавния архив през 1971 г. – обяснява проф. Баташки. – Обработвана е доста години и на 16 ноември 1985 г. е официално заведена, така че от тази дата читателите имат достъп до нея. С открадната авторска книга на архимандрита Ангел Кръстев придобива академичната длъжност професор през 2011 г. След това безпрецедентно плагиатство придобитото с измама звание „професор“ е изпразнено от съдържание. „Професорът“ е гол, защото той няма научна продукция.“

Румен Баташки пише доклад до ректора на университета и настоява професорското звание на Кръстев да бъде отнето. Все още не е ясно какво ще реши ръководството. „Интелектуалната собственост трябва да бъде защитена – категоричен е ученият и добавя – след няколкото случая н плагиатство това вече е морален проблем за университета“.

Неотдавна проф. Ваташки разобличи пред журналисти и друг преписвач неговата колега Галя Йорданова. Оказа се, че тя е издала две монографий, с които кандидатства за доцент във факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет. Проф. Баташки установи, че текстовете на Галя Йорданова са изкопирани от интернет, от дипломни работи, от реферати и т.н. „Преписването от интернет, например, се оказа толкова голямо, че надмина очакванията ми – гневи се Баташки. – И това го прави преподавател, който работи в областта на нравственото богословие, християнската етика и философия. Това показва до каква степен стига деградацията в академичните среди.“ Според проф. Баташки академични журита раздават научни степени и звания в университета не заради постигнати резултати, а въз основа на приятелство или на друго нещо. „Унизително е и така се стига до девалвация на науката и академизма. За съжаление това явление е масово“ – не крие разочарованието си Ваташки.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *