Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Проф. Юлиан Вучков: Аз съм единственият провал на Краси Радков! ИНТЕРВЮ

Тв легендата проф. Юлиан Вучков е роден през 1936 г. във Варна. Завършва театрознание във ВИТИЗ и дълги години е главен редактор на сп. „Театър“.

Проф. Юлиан Вучков

Проф. Юлиан Вучков

Автор е на куп статии, рецензии и книги. Първото му самостоятелно предаване е по „7 дни ТВ“ – „Храна за душата“. По-късно води митичното „Размисли и страсти“ в СКАТ, а след 2009 г. започва „Времена и нрави“ по ТВ2. Вездесъщият професор минава през бившата медия Би Би Ти, „Канал 3″, ТВ 7 и „Нова“. Днес Вучков води собствено предаване в телевизия „Евроком“.

– Професор Вучков, защо отново зрителите ще гледат едни и същи филми и предавания по новогодишните празници?
– Защото нямаме истински сценаристи. В България са свикнали хората да гледат през цялата година пошлост и простотия. Не може за един или за три дена да им предложиш нещо качествено и да очакваш да им бъде интересно. Нашите развлекателни програми, не само по националните медии, са на изключително ниско равнище. Те са изключително скучни и не поставят актуапните проблеми, които вълнуват страната. По времето на Живков нямаше политически хумор заради цензурата и автоцензурата. Нали уж живеем в демокрация? Би трябвало политическият хумор, сатира и памфлети да заемат много важно място в новогодишните програми, но такова нещо не съществува.

Всичко се гради на просташкия и битов хумор.

Краси Радков в ролята на проф. Юлиан Вучков

Краси Радков в ролята на проф. Юлиан Вучков

Развлекателните програми са квартални и са направени на дребно. Хуморът е изключително еднообразен и силов. Разчита се само на изнасилването и подигравката. На Нова година и на Коледа хората искат да се смеят и да се разтоварят. Само че развеселяването и забавляването не може да протече единствено на гърба на подигравката. Тия сценаристи, тия режисьори и актьори толкова ли са неграмотни? Не разбират ли, че хуморът има много разновидности? Къде е иронията, сарказмът, истинската и елегантна самоирония? Освен това въртят се едни и същи актьори и няма никаква смяна на лицата.

– Кои актьори визирате?
– Не искам да говоря с имена, но това са 7-8 души, които се опитват да ни забавляват по коледните и новогодишните празници. Освен това те играят в едни мутренски сериали, които нямат облик, нямат визия, а само се сменят хората, които играят ролите. В България има много добри актьори, които не живеят в столицата. Например в Бургас и Пловдив, чрез които трябва да се разнообрази актьорското присъствие. Аз гледам само едни и същи актьори, които са втръснали на всички и само преиграват ролите си. Те са затлъстели намират се в лоша физическа форма и нямат поведение пред камерата. Развлекателните програми за Нова година и за Коледа трябва да ни доставят удоволствие, да има смях и зрелище, но и някаква красота. Безвкусицата в България обаче вилнее със страшна сила. Каква е тази мода, която цари на най-светите празници – мъже да се обличат в карикатурни женски одежди и всичките без изключение да ми се държат като ку*ви?!

– За Виктор Калев, Краси Радков и Мариан Бачев ли говорите?
– Не искам да говоря за определени предавания. Аз вече почти не виждам талантливи комици. Спомнете си за големите ни артисти отпреди 1989 г., по Живково време. Говоря ви за Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и Григор Вачков. Техните текстове по онова време са елементарни, но те са много по-органични и по-естествени от сегашните, ако мога да ги нарека, техни колеги. Те имаха харизма, чар и обаяние. Техните приемници днес са много далеч от това ниво. Тогава имаше разнообразни комици. Георги Калоянчев беше една фурия и вулкан на развлечението. Нейчо Попов пък представяше фин френски хумор на зрителите си. Георги Парцалев и Стоянка Мутафова бяха съвсем друга боя. Днешните са до един като аптекарски шишета!

Страшно много му се реве, страшно много се преиграва, а хуморът има и други измерения. Сегашните артисти владеят единствено дебелашката ирония. Освен това имам чувството, че сценаристите са напълно безполезни. Те черпят единствено материали от фейсбук и от сайтове, които въобще не са на културно ниво. Съществуват много глупотевини. Слушам текстове и се чудя къде да се засмея. Няма сочни вицове и анекдоти.

– По празниците сигурно ще гледаме пак „Господари на ефира“, където сте главен герой?
– Аз вече не им обръщам внимание. Не искам да коментирам отделни предавания. Признавам обаче, че ценя изключително много изкуството на Красимир Радков. Той в началото преиграваше и стигаше до безвкусица, но това се дължеше поедимно на текстовете, които му се даваха. Но той е може би най-добрият комик от поколението, което се намира между младите и старите актьори. Влиза в ролите на какви ли не образи. Радков успява да представи конкретни типове и категории, които никой друг не може да изиграе. Той има въображение и е почти единствен от комиците, които заслужават да бъдат похвалени.

– Означава ли това, че сте простили на Радков за това, че ви имитираше?
– Аз съм говорил с Красимир Радков, който ми призна, че аз съм единственият му провал. Знам, че и дори сценаристът на Слави – Иво Сиромахов, който има уважително отношение към мен, си е признавал в наши разговори, че скечът с проф. Вучков е много слаб. Екипът на шоуто се провали с имитирането на моята характерност и индивидуалност. Първо, Краси Радков ме имитира със своя тънък глас и се лигави, а аз съм истински баритон. Ако не бяха съобщавали в т.нар. скечове моето име, никога хората нямаше да разберат, че имитират , X мен. Много лошо попадение. Не са ме улучили, защото аз имам сила, острота и рязкост.

– Следите ли риалити предаванията, които се излъчват по националните телевизии?
– Какво да гледам? „ВИП Брадър“ ще го излъчват ли по Нова година? Сигурно. Това е едно предаване, което е символ на простотията и невежеството! Същото мога да кажа и за „Къртицата“. Това беше нещо страшно. Копаха, събираха се в дупки, то не крещяха, изкарваха пред зрителя всякакви боклуци, които ядяха. Това беше дъното на телевизионните развлечения! Много такива шоута има. Каква е тая Африка, която се върти по Би Ти Ви? Там няма пари за едно кисело мляко и за хляб! Трябваше продуцентите малко да се съобразят със ситуацията, поне от едно съображение за здравето на гражданите там. Те хвърлят стотици хиляди левове за риалитито, както беше в „Сървайвър“. И сега какво ще ни покажат с тази Африка? Все едно България е открила Америка.

Хората имат кабелна телевизия и гледат „Дискавъри“, както и други програми за стопанската и физическата география по света, както и за животинския свят. А ние харчим хиляди левове, за да гледаме разни позьор-ки и изкуствени момченца. Освен това има много фльорци, да не кажа курви, пред камерите. Аз искам по празниците да видя интелигентни лица, които да ме разтоварват!

– Как ще коментирате факта, че Нова ТВ се оказва с най-високия рейтинг у нас пред останалите телевизии?
– Аз на рейтинги не вярвам, защото телевизиите, които са въшкави с пари, плащат, за да им дават високи нива. Проф. Вучков е от най-гледаните хора в България независимо дали ме излъчват в ефир или по кабелни медии. Не ме интересуват пийпълметричните системи. Не ме интересуват някакви си 1000 паянтови апарата, които са поставени в семействата и се развалят! Рейтингите се определят, когато се тръгне по улиците. Тогава се вижда как се отнасят хората. Всеки втори човек спира професор Вучков по улиците, в превозните средства, в здравните заведения, в училищата и в библиотеките. Съмнявам се, че моите колеги от ефирните телевизии са толкова много спирани от безброй зрители, колкото аз.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *