Проф. Александър Чирков: Орешарски се бори, но е самотен! ИНЕТРВЮ

0

Професор Александър Чирков е сред най-изявените кардиохирурзи в света. Роден е на 27 януари 1938 г. в Лом. Завършва Медицинската академия в София и през 1966 г. заминава за Германия, за да специализира при известния си колега Бюхлер. През 80-те години проф. Чирков се връща в България по покана на правителството и създава у нас изключително мо-дерната клиника „Света Екатерина“. През 1986 г. извършва първата сърдечна трансплантация в България.

Професор Александър Чирков
Професор Александър Чирков

– Професор Чирнов, вие сте основоположник на модерната медицина у нас. Кое е най-Важното, което се опитахте да предадете на лекарите тук?
– Навремето изградихме модерната медицина след покана на българското правителство. То сключи договор с немското след дълги преговори, тъй като министър-председателят на Баден Вюртенберг Шпет не желаеше университетът „Фрайбург“ да се освободи от мен. Но накрая се съгласиха. След като дойдох, нещата се мениха. Започнахме да провеждаме обучения в най-добрите институти у нас и в чужбина. Направих фонд, в който парите идваха не от българските данъкоплатци, а от спонсори от Европа. Събраха се доста средства. Разбрах, че няма да постигна нищо, ако не променя мисловната култура.

Учех колегите да работят заедно, да разберат, че сестрата, санитарят, техникът и електронният инженер са също толкова важни, колкото хирургът, анестезиологът и другите. Учех ги, че трябва да се уважават, да си помагат, а не да се показват кой колко по-добър е от другия.

– Виждайки развитието на учениците си, смятате ли, че сте успели да промените мисленето?
– В някои отношения, да. Има успех. Но в други – не. Учудващо е, че има случаи, в които дори тези мои ученици, които най-много поощрявах, спряха да се придържат към това, за което ги обучавах.

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Затова съвсем естествено, като няма континуитет в развитието, се стига до провал.

– Как ще коментирате сегашната ситуация в България?
– Премиерът се опитва да направи нещо. Орешарски е прагматик и може да изгради екип, който да остави след себе си структурите, за които говоря. Знаете ли, че идваме на Земята и установяваме, че има няколко неща, които са важни за човека. Преди всичко да е здрав, тогава той е способен да се радва и търси радостта. Проблем е, когато политиците не разбират, че най-важни са образованието здравеопазването, солидарността с бедните. Трябва да се намери формула, в която богатите да дават за бедните, както е станало в САЩ. Те са създали най-силната държава в света, защото са развили спонсорството. А ние сто и няколко години след това не сме в състояние да развием спонсорството и да поддържаме структури, които да доведат до социален просперитет. Жалко е. И това е, защото нашият политик мисли като непотист. Някой ми е близък и затова ще поставя него на този пост. Не се избират най-добрите експерти, с които да се създадат структурите, които да улеснят живота и дадат възможност и на най-слабия да се развие.

– Не се ли отчайвате, че нещата не се променят към по-добро?
– Не съм отчаян, щом продължавам. Разочарован съм. Но се страхувам от нещо друго. Ако това продължава още дълго, ще стана безразличен към обществото и вече няма да имам никакъв интерес. Това ще се случи с много хора. Затова е време политиците да се пречупят и да кажат най-накрая: „Голяма работа, че няма да бъда аз. Голяма работа, че няма да бъда министър-председател, че внучката или племенничката ми няма да бъде на този пост“. Важното е да се изгради здраво общество, за което да работят експерти, които са добре възпитани, цивилизовани и с много познания. Трябва да спрем да избираме такива партии, които живеят с представата да имат един вожд който е в състояние като Хитлер, Сталин и Ленин да знае всичко. Такава партия в демокрацията може да се изроди само в мафиотска структура.

Тато и охранителят му Бойко Борисов
Тато и охранителят му Бойко Борисов

– Говорите за вождовете в политиката. Бойко Борисов ли визирате?
– Преди време написах една статия за нарцисизма. Тя се отнася и за него. Не трябва човек да мисли, че като има влияние и позиции, другите трябва да му се слагат, за да успеят. Тогава той още повече се самозабравя и ситуацията става отчайваща.

– Много често се правят паралели между Борисов и Тодор Живков. Вие сте познавали лично Живков. Има ли наистина прилика между двамата?
– Няма такова нещо. Анализирах Тодор Живков. Той се разви толкова добре, че след едно посещение в Западна Германия ми каза, че е видял там това, за което мечтае и тук. Каза ми, че ако създадат това, значи са направили нещо за народа. Именно Живков започна да изгражда първите структури, за които говоря. В Съветския съюз не са го харесвали много, защото повече се възхищаваше на Запада. И тъй като сме малка страна, пак не успяхме да доведем нещата докрай. Но Тодор Живков беше доста добър държавник.

По негово време тук дойдоха над 200 водещи американски, френски и холандски хирурзи – днес те знаят къде е България. Тогава дойдоха, за да видят, че сме направили първата трансплантация в целия Източен блок. Изпреварихме дори Италия, Португалия и Франция. Да не говорим за Балканите. Тогава тези лекари просто се чудеха на това, което видяха тук. Тръгнахме с тях за Варна, където трябваше да участваме в симпозиум. Те гледат високите мостове, направени през планината – над 100 метра, и се възхищават. Единият от тези гости – професор Якоб от Ню Йорк, излиза пред „Шератон“ и казва: „Колко е чисто тук. Всичко е много чисто в София.

А вижте какво представлява градът сега. Няма един тротоар, по който да се разходиш спокойно. Прилича на африканска столица. Затова може да имам приятелски отношения с този или онзи от политиците, но това не ми пречи да анализирам нещата такива, каквито са. Сега господин Орешарски може да оправи доста неща, защото ги разбира, но е самотен. Други взимат решенията зад гърба му, други теглят конците. Все пак мисля, че той се бори. Нашите студенти, вместо да протестират за свалянето на Орешарски, по-добре да седнат като разумни хора с него и да кажат какво искат – първо, второ, трето. Нека Пламен Орешарски си направи кабинет от най-добрите експерти, тези партии, които са избрани, да направят надзор и да наблюдават дали той изпълнява програмата, която е начертана от обществото. Много е просто.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://youtu.be/QCcMlCvdzLU

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *