Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Продуцентът Росен Цанков: Очаквайте бум на българското п*рно ИНТЕРВЮ

Росен Цанков – един от тримата продуценти на „Фамилията“, „Стъклен дом“, „Под прикритие“, „Революция Z“ и „Мисия „Лондон“, обикновено гледа сърдито, но в никакъв случай не е скучен събеседник. Той е пълен с интересни истории за себе си, за близките си и за бизнеса, а впечатлява и със своята директност – не си поплюва да каже онова, което мисли, и да „нахрани“ онези, които смята, че го заслужават.

Росен Цанков

Росен Цанков

Росен е син на покойния режисьор Вили Цанков и някогашната манекенка Мария. Майката на мастития кино – и тв продуцент е дългогодишна съпруга на Стефан Данаилов. С него тя е заедно от 1963-а.

– Г-н Цанков, с какво сте ангажиран в момента?
– С трите продукции, които снимаме едновременно – “Фамилията“, „Под прикритие“ и „Революция Z“. В момента ни е доста натоварено. „Революция Z“ не върви сега, защото Би Ти Ви си решават кога да го пуснат. Най-вероятно това ще стане през март догодина. „Под прикритие“ трябва да тръгне в най-скоро време. Не съм имал никаква почивка от 5 години. През това време дори не съм излизал от София.

– Интересът към българските сериали се появи, след като излезе вашият „Стъклен дом“. Очаквахте ли успеха му?
– Ние сме трима съдружници във фирмата „Камера“ – аз, Димитър Гочев и Димитър Митовски. Лично аз не съм очаквал успеха на „Стъклен дом“. Преди да го започнем, не съм си и мислел, че българинът е зажаднял за наши сериали и актьори за това в страната ни да се развива действието. Явно е липсвало на пазара, а и „Стъклен дом“ беше добър филм, кастингът също. Получи се една голяма сага, която зрителят искаше да види. Предишните опити в това отношение бяха неуспешни.

– Виждате ли вече конкуренция?
– Не! „Камера“ няма конкуренция. Много им се чудя на тези момчета защо правят неща, от които не разбират…

– Какво е мнението ви за „Четвърта власт“?
– Няма да отговоря на този въпрос.

Продуцентството днес е на преден план за оператора Росен Цанков

Продуцентството днес е на преден план за оператора Росен Цанков

– Какво е мнението ви за риалити програмите?
– Огромна тъпотия са. Едно и също! Не знам защо телевизиите не разбират, че тези формати са изчерпани. Ние в „Камера“ бяхме първи във всичко. Най-напред ние пуснахме „Вкусно“, „Стани богат“, „Биг Брадър“… Момчета, вземете измислете нещо друго! Това са риалити формати, които вече 12 години са на екран. Въртят си се едни и същи неща, представени по друг начин. Крайно време е да се измисли или купи друг формат.

– Кое може да накара „Камера“ да се върне към риалити форматите?
– Две са нещата. Едното е предаването да не е виждано досега от публиката. Другото са парите. Тук не се плаща достатъчно.

– След бума на риалитита и сериалите какво да очакваме?
– Бум на п*рното.

– Сериозно ли говорите?
– Ще се направят такива канали. Публиката израсна, иска нови неща. Най-големите и богати сателитни телевизии са п*рно каналите. Това го казвам в кръга на шегата.

– Къде се крие формулата на вашия успех?
– 99% талант и 1% труд. Ние тримата разбираме от това, което правим. Разбираме най-много от всички.

Останалите действат с някакви напъни. Те са добри в други сфери, но не знам защо не се си съсредоточат в тях. Например Магърдич Халважиян и още неколцина са силни в риалитито. Чудя им се обаче защо повтарят едни и същи неща, след като могат да разработят нови формати. Хора, които не разбират от кино, не бива да правят сериали.

– А Евтим Милошев и Любо Нейков?
– Те са в друг таргет – сатирата. Имаха подготвени актьори от „Комиците“ и не им беше трудно да направят сериал.

– Често ли се сблъсквате с интригите в гилдията?
– Аз не се сблъсквам с никого, защото бягат от конфронтация с мен. Ако се сблъскат, ще е голяма беда за тях, защото ще им говоря директно в очите, че са бездарници, некадърници и т.н.

– Има ли хора, които участват във ваши продукции благодарение на вас и са с по-особен статут? Вторият съпруг на майка ви Стефан Данаилов, например, с по-висок хонорар ли е?
– Хонорарът му въобще не е висок. Той играе във „Фамилията“, а преди това беше и в „Стъклен дом“ само заради мен. Иначе той трябваше да взима огромни пари. Това е Стефан Данаилов все пак, а не някакъв льольо, когото съм намерил на улицата! Как ще го вкараш с връзки?! Можехме само да го помолим да играе за по-малко пари, защото толкова имахме. Ако не бях аз, нямаше да се съгласи да участва на този хонорар.

– С вашите ортаци Димитър Гочев и Димитър Митовски сте заедно от 1991 г. Били ли сте някога пред раздяла?
– Не, въпреки че сме си казвали: „Пичове, хайде да се разделим и всеки да тръгне по своя път!“. Това се е случвало при форсмажорни обстоятелства, когато някой от нас не е бил съгласен с нещо, имал е различно мнение. Винаги стават такива неща между собствениците на една компания. Никога обаче не се е стигало до това някой от нас да каже: „До тук съм момчета!“. Бяхме четирима, но се разделихме с Нико Тупарев и останахме трима.

– Изпитахте ли тъга, когато Нико Тупарев си тръгна?
– Той си избра пътя и никой не го обвинява. С Нико сме приятели от деца.

– Гледате ли предаванията му?
– Да, когато мога.

– Той вкара Ирен Кривошиева и Владко Данаилов в миналогодишния „ВИП Брадър“. Вие бихте ли направили подобно нещо?
– Аз лично не. Но все пак говоря от моята камбанария, защото съм близък със Стефан Данаилов и майка ми.

– Ако Нико беше от другата страна, бихте ли го направили?
– Ако го попитате и него така, той също ще ви каже не. Всичко зависи от обстоятелствата, които не се знае какви са били тогава. Но не, аз не бих го направил, категорично. Това е въпрос на усещане, начин на правене на бизнес и възгледи. Нико и родителите му бяха семейни приятели с Ламбо. Това, което стана във „ВИП Брадър“, много натъжи Стефан, той го прие като нещо лично. Но всеки си има своята правда, не искам да съдя никого.

– Ламбо глезеше ли ви като дете?
– Каквото исках, той ми го взимаше. Стефан ми купи първата уредба „Филипс“ – това ми беше голяма мечта тогава.

– Кое ви помагаше повече в живота – това, че сте син на Вили Цанков или че Ламбо ви е втори баща?
– Заради Вили Цанков съм имал само проблеми.

Много хора му завиждаха или не понасяха това, което той казва. Беше дръпнат. Баща ми имаше и проблеми с името Цанков. Смятаха, че е внук на Александър Цанков. Цял живот е бил гонен – от Бургаския театър и т.н. От Стефан Данаилов никога не съм искал нищо, ако той го направи, направи. Напоследък се занимавате с продуцентство, но иначе сте кинооператор.

– Работили ли сте някога с баща си Вили Цанков?
– Да, един път пробвахме, но той ми каза как да наредя осветлението и му отвърнах: „Довиждане! Аз съм учил за това, а не ти!“.

Това беше единственият ни опит. И двамата знаехме с какво ще се сблъскаме.

– На кого от родителите си приличате по характер?
– И от двамата съм взел. Баща ми беше самотник, рицар, който се бореше за своите си идеи. Той не падаше по гръб никога Беше голям интелектуалец. Живея сам и не обичам хора вкъщи, харесва ми да си слушам музика у дома. Майка ми е много честен човек, стига в честността си дори до глупост. Това пък съм взел от нея. През годините много ми е пречело, че казвам каквото мисля. Сега обаче съм на друга стълбица и си говоря, без да се притеснявам, че някой ще ми навреди.

– Има ли жена до вас в момента?
– Засега няма.

– Кой са пороците ви?
– Цигарите, пуша по кутия и половина. Започнах ги на 20. Мразя непушачите, които не можаха да разберат, че това със забраната да се пали в заведение, е посегателство върху личността и свободата. Съгласен съм, че е лошо да се пуши. Но кои хора ходят на кръчми? Тези, които ядат мазни пържоли, не се хранят здравословно, пият алкохол и пушат! А онези, които не пушат, си се хранят здравословно и повечето не ходят по заведения. Защо те не искат цигарен дим в ресторантите, след като не стъпват там? Държавата хем ми взима данъците, хем се опитва да ме ограничава. Един път в месеца се правя на тарлък. Имал .съм случаи, в които не помня как съм се прибрал. Приятелите ми ме водят до нас, хвърлят ме в антрето, оставят ключовете и изчезват. Вкъщи обаче никога не пия. Събирам си различни марки уиски, имам над 200.

– Какво е мнението ви за политическата обстановка в страната? Подкрепяте ли Ламбо и левите му идеи?
– Подкрепям Ламбо за левите му идеи. Той е един от малкото, които никога не са се отказвали от тях. Повечето обърнаха чинията. Точно големите идеи взеха да ми се изплъзват на мен в сегашната ситуация. Първо трябва да се вдигне бизнесът, защото от празен бостан дини няма. Това трябва да се разбере! Ако се вдигне бизнесът, хората ще има къде да работят. Щели да вдигат минималната работна заплата. Ами работодателите ще уволнят хора, защото не искат да плащат повече осигуровки.

Най-голямата беля за бизнеса са ДДС-то и осигуровките. Огромен камък! Вместо да направят така, че когато ти дължат пари, да не плащаш ДДС, щом длъжникът не ти е върнал парите… фирмите затъват. Това може да се реши от Министерски съвет за 1 час. Ако не се направи нещо за бизнеса, тази държава си отива до 2 години. Не симпатизирам в момента на никоя партия, защото няма лидери. Преди покрай Ламбо съм харесвал БСП. Сега не вярвам дори, че по върховете крадат – то вече няма какво да се вземе. Ако на мен ми дадат държавата, за половин година ще я оправя! Много уважавам Ангела Меркел. В България обаче и Левски да се прероди, ще му намерят, кусури. Трябва ни силен лидер.

– Сериозни ли са стачките на студентите?
– Не. Какви са тези хора? Дошли от провинцията да учат, като повечето не са изкарали и лев през живота си. За какво стачкуват? Какво са видели и какво разбират? Пращящи от адреналин млади хора, на които просто не им се учи.

– Винаги ли сте настроен песимистично?
– Да, така съм настроен.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *