Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Продажбата на Нова Телевизия най – шокиращата данъчна измама в България

Нова телевизия

Тревожно писмо до редакцията извади на бял свят шокиращи факти около продажбата на Нова телевизия през 2008 година, извършена от тогавашните гръцки собственици „Антена”. От него става ясно, че тази съмнителна сделка се е превърнала в една от най – големите финансови далавери на България, от която в крайна сметка държавата губи не по – малко от 160 милиона лева.

За никого не е тайна, че в условията на тежка икономическа криза, въпросът с обезпечаването на бюджета е закован на първо място и е от изключително важно значение. Непрекъснато от медиите ни заливат изявления на различни висши служители, призоваващи всички да се борят със сивата икономика, за да се повиши събираемостта на задълженията към държавата. Интересен в този случай обаче е въпросът, как и защо е възможно да се направи толкова необичаен „компромис”, при който буквално да се откажем от прибирането на 160 милиона лева.

През 2008 –а година, гръцките собственици на „Антена” решават да продадат контролния пакет. Стойността на сделката надминава дори продажната цена на другата водеща телевизия бТВ. За да бъдем максимално точни сме длъжни да припомним, че договорът е подписан за повече от 600 милиона евро. Регистрираната печалба е огромна, защото преди това Нова телевизия е закупена за малко повече от 2 милиона евро и без съмнение това е повече от шеметна сделка.

Новините по Нова телевизия

Тук обаче трябва да се постави въпросът дали държавата въобще е била в състояние да си прибере полагащите се данъци, с които гърците задлъжняват при реализирането на тази толкова доходоносна афера. Простите изчисления показват, че налогът е в размер на приблизително 120 милиона лева и то в момента на продажбата. Типично по български до обяснението трябва да стигнем сами, след като разплетем тази толкова сложна гатанка.

Всъщност, отговорът идва от отлично информиран служител на данъчните служби, който категорично заявява, че тези пари така или иначе не са внесени в държавната хазна. Причините за това са много и върху тях може доста да се говори – дали консултантите на гърците са свършили работата си повече от перфектно, или по някаква си причина българската приходна агенция просто е допуснала поредното недоглеждане. Последствието обаче е само едно – в бюджета няма никакви данъци, постъпили от една от най – резултатните сделки в България!

Водещи финансисти дебело подчертават, че законът е категоричен в становището си. Когато става въпрос за реализирана печалба от продажба на дялове или акции на българско дружество, сделката подлежи на данъчно облагане в България, дори и да е финансирано с външни средства. При този случай обаче нещата се извъртат по най – хитроумния начин и регистрираното у нас дружество – собственик на Нова телевизия, прави мигновена последваща регистрация в Холандия. Целта на този хитър ход е само една – да не се платят никакви данъци на България, въпреки че цялата дейност е осъществявана на наша територия, включая и управлението на дружеството. Тези факти сами по себе си са достатъчно основание, печалбата от продажбата да бъде декларирана пред родните власти.

Тук следва още един много интересен ход на историческите събития. Любопитно е, че отначало тази хитроумна схема е забелязана от данъчните органи, които се аргументират подобаващо в отказа си да освободят огромната печалба от данъчно облагане. Следват няколко доста сложни процедури при които са издадени актове, а от приходната агенция са повече от убедени, че печалбата трябва да бъде обложена с данък в България. Стига се до ревизионно производство, което приключва през май, когато се издава ревизионен акт с обосновано и мотивирано становище, че продавачът трябва да заплати дължимите данъци на българската хазна. А те заедно с лихвите вече надхвърлят замечтателната сума от 160 000 000 лева! За добро или зло, издаденият акт може да бъде обжалван, като това може да стане първо по административен ред, тоест, пред някой от другите органи на същата тази данъчна администрация.

Източници от приходната агенция са повече от убедени, че когато става въпрос за задължения към държавата надхвърлящи 20 милиона лева, належащите действия на данъчните винаги се съгласуват само на най – високо правителствено ниво и при всяко едно положение се обсъждат много внимателно, дори предпазливо.

Тук обаче идва моментът, в който трябва да хвърлим бомбата, че „сериозните усилия” положени за аргументиране на задълженията към хазнана са хвърлени на вятъра, защото компетентният орган от данъчната администрация ОТМЕНЯ ревизионния акт, според който бившите собственици на Нова телевизия „Антена” дължат налози за извършената на родна територия огромна по размерите си сделка. Следствието от това е ясно на всички – България губи 160 милиона лева от главница и лихви! Пари, с които могат да бъдат строени не само нови магистрали, но и които биха могли да се инвестират в напълно омаскарените сектори здравеопазване или образование.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=JN-x4n8B2y0

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *