Президентшата Плевнелиева лудна по колбаси от конско месо

0

Нежелаещата да е първа дама Юлияна Плевнелиева от няколко месеца си има ново хоби – кулинарно. Жената на президента Росен Плевнелиев се е запалила по луксозни месни деликатеси, като след куп дегустации е издигнала в култ най-вече конското месо, издадоха спецколбасари.

Юлиана Плевнелиева

Плевнелиева е специална клиентка на месокомбинат в Разлог-съвсем близо до луксозната вила на президентското семейство в разложкото село Баня. Майсторите колбасари са й предложили ВИП листа с техни продукти, които не са сред обичайните за масова консумация. Само в нея има луксозни суджук и луканка с конско месо. Цените са по 7-8 лв. за 100 грама. Специалисти по храненето съветвали Юлияна да набляга на конското, тъй като е чисто месо, висококачествено, с много протеин, а иначе съвсем постно – с изключително малко мазнини, но пък снабдява организма с полезни вещества.

Те убедили Плевнелиева в ценните качества на конското, като й дали сравнения с други мръвки. В 100 г конско имало 4,6 г мазнини, 21,39 г белтъчини и само 133 калории. Дори и пилешкото не можело да стъпи и на малкия пръст на конското, съветвали Юлияна диетолозите. В месото от пернато мазнините са в пъти повече – 15,06 г, а белтъчините по-малко – едва 18,6 г. В същото време 100 г пилешко вкарва в организма 215 калории.

Специално за инатливата съпруга на държавния глава Плевнелиев е направен и виртуален хранителен калкулатор. В него Юлияна вкарва вида мръвка – сурова, печена, пържена – и веднага получава пълни подробности за хранителния състав. Като може да види и сравнения между различните меса.

Освен на конското напоследък Плевнелиева наблягала и на специално телешко, което пък й се доставя от Банско и села в подножието на Пирин. Банскалии разказаха, че Юлияна е клиентка на местна животновъдна ферма, която се развива във все по-популярното направление високопланинска, толерирано специално и от Европейския съюз със субсидии. Президентшата купувала чрез свои пратеници единствено и само младо телешко, което се рекламира от производители като „добито от паша на билки високо в планината“ и струва към 25 лв. за килограм. Любимата рецепта на Юлияна, сготвена с младата мръвка, пък била „Хански стек“. За него крехкото и без това месо направо се топяло в устата след киснене в зехтин, водка или джин и печене на жар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *