Престъпленията в интернет носят повече доходи от наркотрафик

1
Интернет престъпления

Интернет бандитите печелят повече, отколкото трафикантите на хероин, коакин и марихуна взети накуп. Това става ясно от последния доклад на Интерпол по отношение на киберпрестъпленията, който бе представен по време на специална конференция в Тел Авив, Израел.

От международната служба са категорични, че този вид престъпна дейност е доста по – печеливша сравнено с наркоразпространението. През миналата година само на територията на Европа, оборотът от различните осъществени по интернет атаки, възлиза на 750 милиарда евро. В САЩ пък, за 2011 година щетите от онлайн престъпленията се равняват на 12 милиарда долара. За сравнение, за същия период банките в Америка са загубили едва 900 милиона долара от традиционните кражби.

Престъпления в интернет

Интерпол допълват, че в целия свят се наблюдава засилен ръст на онлайн престъпленията. Например, в Израел се извършват по около хиляда компютърни атаки за всяка изминала минута, а някои от тях постигат значителни успехи. Доста от средствата за осъществяване на кибернападения са създадени от различни ентусиасти, подбудени от политически мотиви. Постепенно обаче, идеализмът отстъпва все повече мястото си на зловещи организирани престъпни групи, които имат за цел да печелят пари от неограничения ресурс на интернет пространството. Казано с други думи, вече можем да говорим съвсем спокойно за мафия в световната мрежа.

Специалстите са категорични, че повечето от модерните кибератаки се осъществяват под вещото ръководсво на опитни главатари. Почти 80 % от престъпленията онлайн са дело на http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1356194, действащи на територията на няколко основни страни, сред които Китай, Индия, Турция, Русия и др. Все по – често обаче се забелязва организиране на международни групи от хакери, което в пъти затруднява локализацията и неутрализирането им в различни точки на света.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=LYTC3s3-wR4

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *