Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Правнучка на Левски с неговите черти

Васил Левски

Пра-пра -внучката на Васил Левски има същите черти в челото и очите като Апостола на свободата. Младата жена е наследила също така и цвета на неговите сини очи.

Христина Богданова е внучка на внук на Яна, най-голямата сестра на Васил Левски. Тя е майка на две деца. Реализирала се е в сферата на рекламата и признава, че обича да рискува, както някога е правел това и пра – пра дядо й Васил Иванов Кунчев.

„Обичал е да опитва късмета си и да рискува“, споделя Христина през деца в Националния военноисторически музей. Тя и други нейни близки от известния род участваха вчера в среща разговор с ученици по случай отбелязване на гибелта на Апостола. „Ще ви разкажа една история“, продължава да споделя пред децата пра-пра внучката на Левски.

Апостолът на свободата бил на гости на Найден Геров, когато в дома на видния българин пристигнал турския паша. Геров се притеснил и отпратил бързо Левски в кухнята. Но Дякона не успял да се стърпи и решил за пореден път да изпробва късмета си. Влязъл в стаята, носейки поднос с кафета и сладко.

Музей Васил Левски

През цялото време, докато бил в стаята, разговарял на турски с пашата. След като турският началник си тръгнал, Васил споделил пред уплашения Найден Геров, че кога друг път ще му се отдаде да почерпи с кафе пашата, а и да си поговори с него, ако не е използвал настоящия момент.

На срещата във военноисторическия музей присъстваха и други далечни роднини на Левски. Те и днес почитат паметта му, като почти всяка година родът се събира в Карлово.

Наследниците на Апостола идват по линия на голямата му сестра Яна. Тя е имала двет деца, но само три от тях продължават рода. Това са Гина, София и Елена. По линия на Елена се пада роднина на Апостола и Христина. Към този клон е и Екатерина, която също присъстваше във Военноисторическия музей. В момента та е агроном.

ВИЖ ВИДЕО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *