Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Правителството чисти пазара на скрап за свои хора

скрап

Търговци на старо желязо скочиха срещу законовите изменения, касаещи търговията с цветни и черни метали. По тяхно мнение, промените не правят нищо друго, освен да разчистват пазара на скрап за фирми, близки до управляващото правителство.

Предложените от Министерство на околната среда и водите изменения щели да изстрелят нагоре малък брой определени фирми, като това щяло да стане за сметка на всички останали. Зад тази позиция застанаха представители на БСК (Българска стопанска камара), от асоциацията за металургичната индустрия, Гражданска инициатива на търговците на метали и родната асоциация по рециклиране.

Юристът Иван Груйкин, който представлява Гражданска инциатива на търговците на цветни и черни метали заяви, че зам. министърката на екологичното министерство Евдокия Манева лично заявила пред много свидетели, че целта на промените е само да се закрият пунктовете за изкупуване на старо желязо.

скрап

„Манева заяви директно, че целта на правителството била да се закрият площадките за изкупуване на черни и цветни метали. Министерството нямало за цел да вземе балансирано решение, а основната задача била налагане на рестрикции в бранша” – категоричен е юристът.

Според статистиката, в момента у нас действат 2 300 пункта за изкупуване на метални отпадъци. Според новите разпоредби на закона, които са в сила от 5 февруари т. г., вече подобни пунктове не могат да работят в общини, които нямат ОУП (общ устройствен план). Това било изключително пагубно за този бизнес, защото от 264 български общини, в момента едва 10 имали действащи устройствени планове. Практически, това щяло да доведе до унищожаването на близо 70 %  от бизнеса, а около 1 900 търговци на скрап ще трябва да преустановят своята дейност.

Владимир Димитров, който представлява асоциацията по рециклиране заяви, че промените ще доведат до закриването на около 20 000 работни места на национално ниво. Той допълни, че годишният оборот на бранша възлиза на повече от 2 милиарда лева, като малко под половината от тази сума се реализира при износ.

Видео:

http://www.youtube.com/watch?v=E3OPgjIhtpM

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *