Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

PR агенции взели пари, за да манипулират в полза на шистовия газ

Шистов газ

Три PR агенции са взели огромни суми, за да тръбят наляво и надясно какво чудесно нещо е шистовият газ. Сумите са получени от компании, които се занимават с добив и имат огромен интерес да изкривят общественото мнение в своя полза.

Това заяви в национален ефир еколожката Мариана Христова, от позицията си на представител на Гражданската инициатива за забрана на шистовия газ у нас. Тя подчерта, че м България за съжаление към момента няма експерт, който има глобален поглед върху нещата. Всички бг специалисти са подготвени само на теория, но нямат никакви практически познания, защото никой от тях не е стъпвал на истински сондаж за шистов газ. Според Мариана Христова проблемът трябва да се огледа от всички страни, като това включва не само инженери и геолози, но и еколози, биолози, лекари, хидролози и цял куп други специалисти.

Шистов газ

„Истината е, че не може само един човек да определи какво ще бъде поражението за околната среда, а работата трябва да бъде свършена от голям екип специалисти. Много важно е да се разбере, че разликата между проучванията за обикновен и шистов газ е огромна. За най – голямо съжаление, щетите които могат да бъдат нанесени при проучване и добив на шистов газ са напълно еднакви” – категорична е еколожката.

Тя наблегна на факта, че е от голяма важност български експерти да бъдат поканени в комисията, която ще проучва законодателните промени по въпроса за подземните богатства и отношението им към околната среда. Освен това от голяма важност е и гражданският контрол, който трябва да се осъществи на всяка цена.

Специалисти обясняват, че за да се изкара газът който е в шистите на скалите, трябва да бъде вкарано под силно налягане огромно количество вода с пяьсък и коктейл от силно отровни химикали в недрата на Земята. Еколозите са категорични, че технологията не е безопасна за околната среда и има страхотен риск химикалите да заразят подпочвените и питейните води в Добруджа и цяла Североизточна България.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=Sl1kFExrovw

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *