Повелителят на водите – дядо Манчо! – с видео

0
dqdo_Man4o
дядо Манчо

Skandalno.net „Мюсюлманин съм, но почитам Св. Никола. Всяка седмица ходя на църква и се моля пред иконата му- нали е пазител на водите. И на другите светии паля свещичка. Няма значение дали вярваш в Аллах или в Исус Христос –  Бог е един.” Това заявява 76-годишният дядо Зефир Манчев- откривателят на над 300 извора в Родопите, и допълва „Пари не искам, защото водата няма цена”.
С две медни пръчки и няколко камъчета, дядо Манчо, както го наричат приятелите му, безпогрешно намира скритите в дълбините на Родопа планина ручейчета. След това със скромната си пенсия от 110 лв помага и за изграждането на чешми. Доброволно се грижи и за поддръжката на мостове. Дядо Манчо от сутрин до вечер обикаля планината и търси вода- „хем за хората, хем за животните да има”.
Старецът не се сърди на съселяните си, които му се подиграват, че не взима пари за труда си. Дори на богаташи, на които е намерил вода не взима пари. За него единствената награда е да има повече чешми.4e6ma
Въпреки че е от друго вероизповедание, дядо Манчо намира вода и за християнските параклиси. След като открие извори, се захваща сам и за издигането на чешма. Пари не иска от никого, разчита на пенсията си. Веднъж му се наложило да иска заем от банката , за да вземе тръби.Присмяли му се, решили, че е изкукуригал. Тъкмо излязъл от банката и срещнал ненадейно свой бивш колега. Разказал му за проблема. Човекът обаче имал фирма, използвал контактите си и осигурил тръбите. Попът на храма искал чешмата да е в двора. Дядо Манчо обаче отказал. Направил я на пътя, за да пият всички от нея.
Зефир Манчев от двайсет години е избрал отшелничеството- след смъртта на жена си. Оставил къщата в Смолян за децата, а за себе си сглобил колибка в гората- далеко от градската суета. Не разбира защо хората строят огромни палати.Обяснява манията си за търсене на вода с желанието да остави нещо след себе си за всички- така го учил баща му.

Тази година дядо Манчо получи приз за „Достоен гражданин“ , връчван всяка година от община Смолян на 12 от най-изтъкнатите личности от региона. skandalno.net
Виж репортажа за откривателя на вода Дядо Манчо! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *