Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Потрес! Нарекоха Николай Хайтов „Фашист“

И това се случи! Един от най-големите писатели на България – Николай Хайтов, бе наречен „Фашист“. Абсурдното твърдение принадлежи на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев и бе изречено от него преди дни в тв ефира.

 nikolay-haytov-1

Кънев гтожела да се включи по телефона на живо в предаването „Зад фасадата“ на телевизия „Скат“, за да изрази възмущението си от творчеството на великия български писател, чиито творби присъстват в учебниците за средношколци. Защитникът на ромите не бил гледал кинолентата с цитат на писателя, прожектирана в една от залите на Софийския университет, но знаел какво включва.

За съдържанието й се информирал от сайта на Алма Матер, в който с ужас забелязал, че се мъдри мотото „В една зверилница толерантност значи смърт“. Тези думи предизвикали силно безпокойство в душата му защото преценил, че зад тях се крие провокация и език на омразата.

На журналистическия въпрос на озадачената водеща Силвия Трендафилова в студиото: „Вие гледали ли сте филма, за да твърдите, че има фашистки и расистки характер?“, той отговаря: „Не съм го гледал филма, но съм видял съобщението за него в сайта на Софийския университет. Казва се буквално следното: „В една зверилница толерантност значи смърт“.

Питат го: „Това са думи на Николай Хайтов ли“? Кънев отговаря: „Не зная дали са думи на Николай Хайтов, но това са трайно обезпокоителни думи, които насочват към една такава опасна идеология, фашистка идеология“. Преди това Красимир Кънев изказал съмнения, че Николай Хайтов е „пещерен националист“ и по тази плоскост – едни вид расист и фашист.

Наглото твърдение на юриста предизвика справедливия гняв на зрителите на медията, които загряха телефонна от обаждания по адрес на костюмирания всезнайко, осмелил се да опетни паметта на великия Хайтов.

Препъникамъкът между гения на перото и доктора философ се оказал филм на студенти, озаглавен „Самоубийствена толерантност“, направен по разкази на роднините на убита от цигани жена от село Михайлово. В яда си Красимир Кънев стигнал до там, че изпратил гневно писмо до ректора на Софийския университет, като го обвинил, че предоставя залите за „нацистки прожекции“.

„С това писмо Българския хелзинкски комитет заявява решителния си протест срещу това, че администрацията на Софийския университет е позволила неговите помещения да се ползват за място, където се извършва расистка пропаганда. Не е нужен прецизен анализ на цитираната обява, за да се види, че както тя, така със сигурност и филмът, който се рекламира чрез нея, са расистки и проповядват омраза и нетърпимост към една голяма група български граждани – ромите“, е написал Красимир Кънев, позовавайки се на член 162 от Наказателния кодекс.

Поведението на доктора никак не допаднало на управата, нито на хилядите българи, които били потресени от факта, че плюе по един от най-обичаните български автори. Малцина от тях засипали интернет форумите, че организации като Българския хелзинкски комитет се ползват с протекциите на чужди служби и зад добрите му намерения се крият користни цели. Други припомнили, че данъчната проверка, която стартира за първи път от 23 години насам, е разстроила предводителя й.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *