Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Последните часове на убитите диктатори – от Муамар Кадафи и Саддам Хюсеин до Николае Чаушеску – 1 част

Николае Чаушеску минути след разстрела от взвод румънски парашутисти

Кадрите на доскорошният всемогъщ лидер, обругаван от тълпата, бяха шокиращи. Содомизиран с железен прът в задните части, удрян с приклади между краката, давещ се в собствената си кръв. А накрая съблечен гол и влачен по улиците на родния си град. Гадна и мизерна участ за човек, живял повече от четири десетилетия с аурата на най-великия ръководител. Вожд на воджовете и крал на кралете…
Отвратителния край на полковник Муамар Кадафи вероятно бе най-логичният и заслужен завършек на една дългогодишна кариера, изпълнена с безброй престъпления и мерзости. В кадрите от последните минути живот на либийския лидер някои милозливи хора видяха само едно – как разпасана и екзалтирана банда брадати се гаври със 70-годишен старец. По същия начин преди 5 години мнозина се натъжиха, гледайки обесването на белобрадия Саддам Хюсеин в Ирак, а още по-рано – бруталния разстрел на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску и жена му Елена.
Как си отиват диктаторите? В много случаи това е дълга приказка с предизвестен край, от която за съжаление малките

Виколае Чаушеску и съпругата му Елена

управници забравят да си извлекат поука, пораствайки като големи кръвожадни сатрапи.
Помня късната зима на 89-та година – и кадрите на Румънската държавна телевизия. Видеата, които северните ни съседи въртяха непрекъснато по време на т.нар. румънска революция трябваше да убедят всички, че с душманина Чаушеску е свършено. Карпатският гений, както той сам обичаше да се нарича, бе обвинен в геноцид над собствения си народ от един набързо свикан трибунал и екзекутиран по бързата процедура. Но последният ден от живота му бе почти изцяло филмиран и излъчван дни наред по преименуваната телевизия „Ромъния либера“.
На кадрите се вижда как Николае Чаушеску с черно палто, шал и кафтанен калпак с известни усилия излиза от люка на бронетранспортьор. Дърпаше го войник, нарамил „Калашников“. Закарват диктатора и жена му в една казарма. Карат го да си свали връхните дрехи, за да му премерят кръвното. Елена е с дебело светло палто с кафява яка, а главата й е покрита с шал.
Тя миришеше отвратително, спомня си после парашутистът Йонел Боеру, който охранява първата двойка на комунистическа Румъния в последните им часове.
Макар да не се е къпала дни наред, докато с мъжа й се укриват в провинцията, Елена Чаушеску демонстрира висок дух. Когато разбира, че Боеру има заровед да ги изведе някъде навън и да ги екзекутира, тя казва с властен глас, сякаш

Трупът на Муамар Кадафи

разпорежда: „Ако ще ни убивате, убийте ни заедно!“. Металните нотки в тембъра й карали през годините хилядите й подчинени да замръзват в страх, дори в този момент объркват войниците. Започва спор какво да правят.
„Заедно! Заедно! Имаме право на това“, продължава да настоява Елена. Взводът парашутисти, който трябва да изпълни заповедта на военния трибунал, пристъпва към действие. Някой донася въже.
Не искам да ме връзвате, крещи съпругата на румънския диктатор. Тя оказва съпротива и двама униформени извиват ръцете й зад гърба. Николае Чаушеску обаче кротко подава китките си, за да бъде вързан, повтаряйки само: „Срамота, срамота…!“.
Изглежда жена му е доста по-борбена, защото продължава да вика: „Не ме връзвайте, спрете, отгледах ви като майка! Как не ви е срам!? Ще ми счупите ръката! Пуснете ме, какво правите?!“
Йонел Боеру опитва да усмири разбеснялата се другарка на Николае Чаушеску, като казва, че няма смисъл от съпротива, защото никой повече не може да им помогне.
Първото семейство на комунистическа Румъния е изправено до стената в двора на казармата. Боеру решава екзекуцията да бъде изпълнена с автоматично оръжие, за да е по-сигурно. Изправени до стената за разстрел, Николае започва да пее „Интернационала“, а неговата другарка псува на майка войниците от наказателния взвод. Този момент не го дават по

Николае Чаушеску

телевизията, но кадрите с двата височайши трупа се въртят до втръсване. В несъкратената версия се вижда и как диктаторът е паднал на колене, а цялото му тяло се е килнало назад. Същият лекар, който преди това му е мерил кръвното, отваря поред двата му клепача, а после мери за пулс докато лейтенант Боеру държи главата на Чаушеску така, че лицето да се вижда на камерата. Двамата проверяват и Елена Чаушеску. Жената на диктатора е просната по очи, а от тялото й се точи локва кръв. Обръщат я, махат шала, който все още е на главата й, и много щателно опипват дали има следи от пулс. Няма никакво съмнение – и двамата са мъртви! Камерата продължава да снима труповете от различни гледни точки. Материалът завършва с крупен план на лицето на Николае Чаушеску.
Йонел Боеру, човекът, ръководил екзекуцията, е убеден и до днес, че семейство Чаушеску са получили точно това, което са заслужавали да получат.

Виж 2 част от: Последните часове на убитите диктатори – от Муамар Кадафи и Саддам Хюсеин до Николае Чаушеску – 2 част

Виж 3 част от: Последните часове на убитите диктатори – от Муамар Кадафи и Саддам Хюсеин до Николае Чаушеску – 3 част

Виж как Николае Чаушеску открива метрото в Букурещ през 1979 г. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *