Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Поредна простотия: Минималната заплата в София по – висока от другите градове!

Симеон Дянков

Поредната правителствена глупост имаща отношение към доходите на българите, изкара от равновесие водещи икономисти и ги накара да заявят, че сред настоящите управляващи навярно има хора, които не спят по няколко нощи подред, за да размътят съвсем тотално мисловните си функции и да вземат възможно най – причудливите решения на този свят.

Става въпрос за идея оповестена от вицепремиера Симеон Дянков, според която в София трябвало минималната работна заплата да е по – висока сравнено с другите градове в страната. Казано с обикновени думи, ако например във Видин получават 310 лева минимална надница, то в столицата тя да бъде хипотетично 400.

Това щяло да се обсъжда със синдикатите и бизнеса по време на провеждането на следващия Тристранен съвет и се налагало, защото заплатите в отделните региони били различни. Необмисленото повишение в нивата на трудовите възнаграждения щяло да изкара бизнеса от равновесие в по – бедните области и да доведе до колапс. От друга гледна точка, правителството не вдигало заплатите, защото по този начин щяло да разсипе тотално дребния и средния бизнес.

Опозиционно настроени финансисти обаче контрираха, че различната ставка за минимално възнаграждение е една от най – големите глупости, които може да бъде измислена и е равносилна на нарушаване на човешките права. Според тях би трябвало да се подходи по съвсем друг начин, а не чрез орязване доходите на хората. По тяхното мнение, трябва да се въведе различна ставка в данъчната основа. Така например, собственикът на едно квартално барче в София плаща точно толкова данъци, колкото и свой колега от с. Дивотино например. В първия случай обичайно кръчмарят прибира поне по около 1 000 лева дневен оборот, а във втория надали може да събере и 100.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=h6IOnxVkZ6A

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *