Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Полудяхме: 140 000 психично болни бродят по улиците на България

Процентът на хората с психични проблеми се покачва застрашително

психично здраве

психично здраве

От Центъра по опазване на общественото здраве разкриха потресаващи факти за психическото състояние на българите. След проведено проучване се оказа, че повече от 140 000 нашенци страдат от различни форми на умствени или поведенчески разстройства. За сметка на това намалява броят на квалифицираните специалисти, които са в състояние да се грижат за психично болните.

У нас в момента практикуват около 500 лекари с подходяща квалификация, центровете за психично здраве са дванадесет. Държавата към момента е осигурила легла едва за 4 600 болни, а разходите за психиатрична помощ са само 2 % от общия бюджет на здравеопазването.

Статистиката сочи, че на всеки сто хиляди души у нас се падат по хиляда и деветстотин с психични проблеми. Интересно е, че 15 000 от тях са жертва на стреса и 26 000 страдат от поведенчески разстройства.

дом за психичноболни

Домовете за психично болни не могат да поберат пациентите

Въпреки че Световната здравна организация от години препоръчва на хората да се оказва първа психиатрична помощ на всички засегнати от различни травми или загуби, в България такова нещо не се прави. Дори и да потърсите специалист след загуба на близък роднина например, най – много да се отнесат към вас с насмешка и да чуете едно отривисто „Абе, ти, луд ли си?”.

Особено тежка е ситуацията в големите градове, където стресът определено е най – голям. Съчетанието с вредните храни от търговските вериги, замърсяването на околната среда и крайната бедност на българина, е меко казано пагубно за психиката.

Виж мнението на специалиста:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *